ÜRO Julgeolekunõukogu kiitis heaks Süüria rahuresolutsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO Julgeolekunõukogu, New York.
ÜRO Julgeolekunõukogu, New York. Foto: Anthony Behar/Anthony Behar/Sipa USA

ÜRO Julgeolekunõukogu kiitis reedel ühehäälselt heaks Süüria rahuprotsessi toetava resolutsiooni, teatasid diplomaadid.

ÜRO Julgeolekunõukogu kiitis reedel ühehäälselt heaks Süüria rahuprotsessi toetava resolutsiooni, teatasid diplomaadid.

USA välisministri John Kerry hinnangul saadetakse resolutsiooniga selge ja kindel sõnum, et aeg on verevalamine lõpetada.

Resolutsiooni kohaselt alustatakse juba jaanuaris rahuläbirääkimistega ja sinna kaasatakse nii Süüria valitsuse ja ka opositsiooni esindajad.

«Üleriigiline relvarahu peaks jõustuma niipea, kui Süüria valitsus ja opositsiooni esindajad on astunud esimesed sammud poliitilise üleminekuperioodi suunas ÜRO kaitse all,» märgitakse resolutsioonis.

Kahekümne riigi välisministrid saabusid reedel New Yorki, kus peetakse kõnelusi Süüria relvakonflikti lahendamise üle.

Suured erimeelsused valitsevad endiselt Venemaa ja Iraani, kes toetavad president Bashar al-Assadi režiimivägesid, ning Süüria opositsiooni toetajate vahel, kelle seas on ka USA, Euroopa riigid, Saudi Araabia ja Katar.

Prantsusmaa esindaja nõudis reedel tagatisi selle kohta, et Assad loobub võimust, mida oli päev varem rõhutanud ka välisminister Laurent Fabius.

«Vaid süürlaste endi juhitud kõikehõlmav dialoog võib tuua lõpu rahva ennenägematutele kannatustele,» märkis Venemaa välisminister Sergei Lavrov.

Süüria konflikt lõppeks vähem kui aastaga, kuid seda venitavad ekslikud katsed muuta režiimi Damaskuses, lausus neljapäeval Süüria president Assad. Süürias pea viis aastat kestnud konflikti on valmis lõpetama vaid Damaskuse peamised liitlased Iraan ja Venemaa, mitte Lääs, ütles Assad usutluses Hollandi telekanalile NPO2.

Assadi arvates võiks sõda lõppeda vähem kui aastaga, kui vastutustundlikud riigid astuksid vastusamme Süüriasse liikuvate välisvõitlejate tulvale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles