Jeemenis võitleb mitusada Colombia palgasõdurit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni valitsusvägesid toetavad võitlejad.
Jeemeni valitsusvägesid toetavad võitlejad. Foto: AFP/SCANPIX

Araabia Ühendemiraadid saatsid hiljuti 300 Lõuna-Ameerikast Colombiast pärit palgasõdurit Jeemenit haaranud konflikti valitsusvägede poolel mässuliste huthidega võitlema, väidavad allikad.

Hea väljaõppega ja lahingutes karastunud sõduritele makstakse rikkalikult, ütles üks allikas.

Kodumaal vasaksisside ja uimastikaubitsejatega võideldes tegelikus lahinguolukorras kogemusi omandanud sõdurid on araabia riikide koalitsioonis Jeemeni valitsust toetava Ühendemiraatide jaoks väärtuslikud.

«Colombia sõdurid on sissidega võideldes saadud väljaõppe tõttu kõrges hinnas,» rääkis endine armeeohvitser Bogotás AFP-le. «Neil on nii palju aastaid sõjakogemusi, et nad tulevad sellega hästi toime.»

Jeemeni keerukas relvakonfliktis on vastamisi president Abedrabbo Mansour Hadile lojaalsed väed, keda toetab Saudi Araabia juhitav koalitsioon, ning huthid ja nendega liidus olevad ekspresident Ali Abdullah Saleh'd toetavad jõud. Palgasõdurite kohalolek võib olukorda veelgi komplitseerida.

Üheksa kuud kestnud konfliktis on ÜRO andmetel tapetud ligi 6000 inimest ja haavatute arv ulatub 28 000ni. Pooled ohvritest on tsiviilisikud.

Colombia sõdureid värbavad sageli rahvusvahelised eraturvafirmad, saates neid kohtadesse nagu Iraak, Afganistan ja Sudaan. AFP-ga vestelnud erusõjaväelasest allikas ütles, et Ühendemiraadid hakkasid palkama Lõuna-Ameerikast pärit võitlejaid 2010. aastal eraarmeesse, mis loodi kõrbes asuvasse baasi nimega Zayed Military City.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles