Iraak tervitas teadet Türgi vägede osalisest väljaviimisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraaklased nõudmas Türgi sõdurite väljaviimist riigist.
Iraaklased nõudmas Türgi sõdurite väljaviimist riigist. Foto: AP/Scanpix

Bagdad kiitis heaks pühapäevase Türgi teadaande osade oma Põhja-Iraaki viidud vägede äraviimisest, lubades hoogustada jõupingutusi ÜROs riigi sõdurite täielikuks eemaldamiseks.

«Meedias teatatu on samm õiges suunas,» ütles Iraagi välisminister Ibrahim al-Jaafari. «Jätkame protsessiga ÜRO Julgeolekunõukogus täieliku väljaviimise saavutamiseni.»

Türgi teatas laupäeval pärast USA presidendi Barack Obama üleskutset, et on alustanud Mosuli lähistele sõjaväebaasi kaitsma viidud sõdurite äratoomist, et leevendada tüli Bagdadiga.

«Võttes arvesse Iraagi poole pahameelt ja tundlikkust selles küsimuses, jätkab Türgi juba alustatud protsessi ning toob oma sõjaväelased Mosuli provintsist koju,» teatas välisministeerium.

Ministeeriumi hinnangul oli tegemist Ankara ja Bagdadi vahelise kehva kommunikatsiooniga, mida lubati tulevikus parandada, et Türgi saaks edaspidigi panustada Iraagi valitsuse abistamisesse võitluses terrorirühmitisega Islamiriik (ISIS).

Obama ütles päev varem oma aastalõpu pressikonverentsil, et Türgi liider Recep Tayyip Erdoğan peaks oma väed Iraagist ära tooma.

Türgi teatas detsembri algul sadade oma sõdurite viimisest Mosuli lähistele kaitsma oma instruktoreid, kes õpetavad välja kohalikke võitlejaid. Türklaste saatmine piirkonda vihastas Bagdadi, kes ähvardas tõstatada teema ÜRO Julgeolekunõukogus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles