Igor Taro Ukraina päevik: 20.12.2015

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mil.gov.ua

Olukord Ida-Ukraiana rindel on taas tõelisest relvarahust kaugel. Venemaa poolt relvastatud ja juhitavad relvarühmitused jätkavad Ukraina kaitseväe positsioonide tulistamist ning aktiivset jõudude ümberpaigutamist.

Möödunud nädalavahetus jäi silma Venemaa poolt relvastatud ja juhitavate relvajõudude aktiivsuse kasvuga Ida-Ukrainas, kus tulevahetuste ja kokkupõrgete arv ulatus üle kuuekümne ühe ööpäeva kohta. Teateid hukkunutest viimastel päevadel polnud, kuid ka mõned haavatud näitavad seda, et sügisene ajutine rahu oli Venemaa poolt lihtsalt taktikaline käik ning pinge hoidmine Ukraina idaosas jätkub.

Kõige enam ilmutasid vene ebaseaduslikud relvagrupeeringud aktiivsust Donetski äärelinnades ja ümbruses. Üks nende põhijõupingutuse suund on Donetski keskusest otse läände Staromõhailivkast Krasnogorovka peale. Seal toimus ka kõige viimane venelaste pealetungikatse suvel, mis ukrainlaste massiivse kaudtulega tagasi löödi. Nüüdki teatavad Ukraina allikad sinna tehnika ja inimjõu koondamisest. Muuhulgas on tegu Gradide ja jalaväe soomusmasinatega.

Donetski lennujaama piirkonnas Spartaki linnaosasse oli paigutatud nii soomustransportööre, luuresoomukeid, kui ka automaatseid granaadiheitjaid AGS ja tankitõrjekahureid SPG.

Kõige enam ilmutasid vene ebaseaduslikud relvagrupeeringud aktiivsust Donetski äärelinnades ja ümbruses.

Kogu eelnimetatud relvastuse osas on Venemaa poolt suunatud separatistide juhid andnud lubaduse selle eemaldamiseks rindejoonelt, reaalsuses toimus viimane Gradi rünnak alles reede keskpäeval Gorlovka linnast Novgorodski alevisse, kus sihitult väljalastud mürsud riivasid ka koolimaja ning vaid õnneliku juhuse tõttu jäid inimohvrid tulemata.

Väiksemaid provokatsioone oli ka Luganski oblastis Trjohizbjonka küla lähistel ning Troitske kandis, mis asub Rostovi-Harkivi maantee lähedal rindejoonel.

Veel on venelaste jõudude ümberpaigutamist täheldatud Mariupoli piirkonnas Širokinost põhjapool, kus ööpäevas on liikvel kolm-neli soomukit ning selle sektori ülemises otsas Granitnoe vastaskaldal, kuhu ebaseaduslikud relvarühmitused on paigutanud väikekaliibrilisi miinipildujaid.

Ukraina luureinfo kohaselt on Venemaa poolt juhitavad ja relvastatud jõud käivitanud mobiilsete Gradi-kahurite tootmise, mis lubab paarimehelisel üksusel teostada reaktiivraketimürsu lask kahe kuni kümne kilomeetri kaugusele ning võib rindega piirnevatel aladel kujuneda tsiviilelanikele tõeliseks nuhtluseks. Samal ajal käib ka Gorlovka kandis asuvate venelaste suurtükiväe patareide vilgas varustamine moonaga.

Tavapäraselt ei jää selline aktiivsus loogilise jätkuta ning arvatavasti on Ida-Ukraina rindel oodata ka lähiajal pingete kasvu ning relvarahu eiramist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles