Iraan: USA uued viisapiirangud on vastuolus tuumaleppega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp.
USA lipp. Foto: SCANPIX

USA uued viisapiirangud 38 riigi, peamiselt Euroopa riikide, kuid ka Iraani kodanikele, on vastuolus Teherani ja lääne vahel sõlmitud tuumaleppega, ütles islamivabariigi asevälisminister Abbas Araghchi pühapäeval.

Uudisteagentuuri ISNA teatel ütles Araghchi, et Teheran on konsulteerinud Euroopa riikidega, kuidas seista vastu reedel USA kongressis heaks kiidetud viisapiirangute seadusele.

«See seadus kindlasti mõjutab majandus-, turismi-, teadus- ja kultuurivahetust Iraaniga ning on vastuolus tuumaleppega,» sõnas asevälisminister.

USA meede keelab 38 riigi kodanikel osaleda viisavabastusprogrammis (VWP) ning kehtib ka topeltkodakondusega inimestele Iraanist, Iraagist, Süüriast ja Sudaanist, kes kasutasid viisavabastussüsteemi.

Piirangud kehtivad ka neile isikutele, kes on külastanud nimetatud nelja riiki alates 2011. aastast, või riikidele, mida Washington on nimetanud terrorismi toetajateks.

38 riigi kodanikel tuleb nüüd taotleda USA-sse sõitmiseks tavaviisat.

Euroopa diplomaadid, keda juhib Euroopa Liidu suursaadik Washingtonis David O'Sullivan, on hoiatanud USAd võimalike vastumeetemete eest.

«Kui see seadus kehtima hakkan, esitame me taotluse ühiskomisjonile, kuna see seadus on vastuolus tuumaleppega,» sõnas Araghchi.

Juulis sõlmisid ÜRO Julgeolekunõukogu viis alalist liiget, Suurbritannia, Hiina, Prantsusmaa, Venemaa ja USA, ning Saksamaa Iraaniga kokkuleppe, millega islamivabariik piirab tuumaprogrammi vastutasuks sanktsioonde tühistamise eest.

Ühiskomisjon jälgib tuumaleppe täitmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles