Ungari süüdistas Austriat rändekriisi asjus rumaluses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid.
Migrandid. Foto: SCANPIX

Ungari süüdistas Austriat solidaarsuse ja rumaluse segiajamises pärast seda, kui Viin soovitas sanktsioone Euroopa Liidu liikmesriikide vastu, kes ei aktsepteeri bloki kvoote migrantide ümberpaigutamiseks.

Austria kantsler Werner Faymann on öelnud, et vähendada tuleks ELi rahalist toetust riikidele, mis ei tee migrantide jaotamisskeemiga koostööd ja mis on saanud ELi eelarvest rohkem raha kui sinna maksnud.

«Austria kantsler ei näe vahet solidaarsusel ja rumalusel,» ütles Ungari välisminister Péter Szijjártó. «Solidaarsus tähendab inimeste aitamist, keda ähvardab oma elukohas oht, ja neile abi osutamist kodumaale naasmisel pärast konflikti lõppu,» ütles Ungari välisminister.

«Rumalus tähendab sadade tuhandete inimeste - miljonite - Euroopasse lubamist ilma igasuguse kontrollita, ehkki kõik - nii eurooplased kui ka migrandid - näevad, et nad ei saa siin kunagi seda, mida nad lootsid,» lausus Szijjártó.

Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier on ähvardanud õiguslike sammudega ELi riike, mis on keeldunud bloki kvoodiprogrammi aktsepteerimast, mainides nimeliselt Ungarit ja Slovakkiat. Septembris hääletasid kvoodisüsteemi vastu veel Rumeenia ja Tšehhi.

Ungari peaministri Viktor Orbáni parempoolse valitsuse liige Szijjártó süüdistas välisriikide poliitikuid šantaaži kasutamises üha rohkemate migrantide Euroopasse toomiseks ning hiljem nende jaotamiseks kohustuslike kvootide alusel.

Slovakkia ja Ungari peaksid ELi plaani raames jaotada ümber 160 000 asüülitaotlejat võtma kumbki vastu 2300 põgenikku, ent ümberpaigutamisprogramm on käivitunud äärmiselt aeglaselt ning seni on uue elukoha leidnud vaid paarsada põgenikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles