Islamiriik soovib tõhustada tegevust Indoneesias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mosleminaine osalemas massipalvusel  Istiqlali mošees Jakartas.
Mosleminaine osalemas massipalvusel Istiqlali mošees Jakartas. Foto: SCANPIX

Sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik (IS) unistab kauge kalifaadi loomisest Indoneesias, mis on maailma suurim islamiusuliste riik, hoiatasid täna Austraalia võimuesindajad.

Austraalia justiitsminister George Brandis osales eile Austraalia ja Indoneesia politseiülemate ja julgeolekuametnike kohtumistel, kus teema üles võeti.

«Islamiriigi ambitsiooniks on suurendada oma kohalolu ja tõhustada mõju Indoneesias, kas siis otseselt või läbi asemike,» ütles minister meediale.

«Kas te olete kuulnud väljendit «kauge kalifaat»? Islamiriik on korduvalt teavitanud ja kiidelnud, et rajab kalifaadi kaugemale Lähis-Idast ning on tuvastanud Indoneesia, kui sobiva koha oma püüdluste elluviimiseks,» jätkas Brandis.

Minister hoiatas, et kui Islamiriik peaks Indoneesias kanda kinnitama, siis järgnevad terrorirünnakud lääne sihtmärkide pihta riigis ja ka mujal regioonis.

Nädalalõpul teatasid Indoneesia võimuesindajad, et hoidsid ära kavandatud enesetapurünnaku pealinnas Jakartas. Vahistati mitmeid inimesi, keda kahtlustatakse seotuses Islamiriigiga.

Briti julgeolekukonsultatsioonidega tegelev mõttekoda IHS Jane's teatas eile, et nende hinnangul kaotas sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik (IS) 2015. aastal 14 protsenti hõivatud aladest. Arengud on andnud märkimisväärse mainehoobi islamiliikumisele, mille eesmärgiks on hoida, kindlustada ja laiendada nõndanimetatud kalifaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles