Hispaania sotsialistide liider välistas Rajoy valitsuses osalemise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy. Foto: SCANPIX

Hispaania Sotsialistliku Partei (PSOE) esimees Pedro Sánchez ütles täna, et erakond ei toeta Rahvapartei (PP) liidri, peaminister Mariano Rajoy ettepanekut moodustada võimuliit.

«Me ütlesime selgelt, et kavatseme hääletada vastu Rahvapartei juhitud valitsusele eesotsas Mariano Rajoy'ga,» ütles Sánchez pärast Rajoy'ga peetud kohtumist.

Rajoy konservatiivne Rahvapartei võitis pühapäevastel valimistel enim parlamendikohti, kuid ei saavutanud enamust.

2011. aastal valimistel sai PP parlamendienamuse.

Kuna PP kogus valimistel vaid 123 mandaati ehk oluliselt vähem kui üksi valitsemiseks vajalik 176, otsustavad kaks vasakparteid, kas Rajoyl õnnestub moodustada valitsus või ei.

Seni opositsioonis olnud sotsialistid tulid 90 kohaga teiseks, vasakäärmuslik Podemos sai 69 ja paremtsentristlik Ciudadanos jäi 40 kohaga valimistel neljandaks.

Rajoy tegi üleeile ettepaneku käivitada dialoogiprotsess ülejäänud erakondadega ja püüda moodustada valitsus, mis pakuks kindlust Hispaanias ja väljaspool.

Ta täpsustas aga, et pöördub ainult nende erakondade poole, mis kaitsevad Hispaania ühtsust ja endale Euroopa Liidus võetud kohustusi. Sellega näivad olevat välistatud kasinusvastane Podemos ja kaks katalaani separatistlikku erakonda, mis said parlamendis 17 kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles