Armeenia president ei osale protestiks NATO tippkohtumisel

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serž Sarkisian.
Serž Sarkisian. Foto: SCANPIX

Armeenia presidendikantselei kinnitusel ei sõida riigipea Serž Sarkisian Lissabonis toimuvale NATO tippkohtumisele.

«Armeenia president on otsustanud mitte Lissaboni minna,» teatas kantselei, mille kinnitusel on otsus seotud vaidlusaluse Mägi-Karabahhiga, mille üle pidasid Armeenia ja Aserbaidžaan üle-eelmise aastakümne alguses lühiajalise sõja, vahendas uudisteagenturu AFP.

Armeenia presidendikantselei hinnangul annaks NATO tippkohtumise deklaratsioon vale signaali ning tähendaks uusi raskusi konflikti rahumeelsel lahendamisel. Presidendi pressiesindaja Armen Arzumaniani sõnul viidatakse lõppdeklaratsiooni kavandis territoriaalse terviklikkuse printsiibile kui ainsale konfliktide lahendamise võimalusele.

Arzumaniani sõnul on Mägi-Karabahhi konflikti lahendamisel vahendajana tegutsev Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) toonud lisaks territoriaalsele terviklikkuse printsiibile välja veel kaks  printsiipi – õiguse enesemääramisele ja vägivalla vältimise –, mida alliansi tippkohtumise deklaratsioonis aga ei mainita.

«See on Armeenia jaoks vastuvõetamatu,» kinnitas Arzumanian, kelle sõnul esindavad riiki Lissabonis välisminister Eduard Nalbandian ja kaitseminister Seiran Ohanian.

Aserbaidžaanist sõjaga lahku löönud Artsahhi ehk endise Mägi-Karabahhi piiril toimuvad regulaarsed tulevahetused on osa Kaukaasia külmutatud konfliktidest, mis kerkisid teravalt päevakorrale 2008. aasta augustikuise Gruusia ja Venemaa sõja tõttu, mis kasvatas piirkonnas veelgi pingeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles