Rootsi võime tabas salatsemise tõttu kriitika

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide saatkonnahoone Stockholmis.
Ühendriikide saatkonnahoone Stockholmis. Foto: SCANPIX

Rootsi päevalehe Dagens Nyheteri andmetel teadsid Rootsi võimud USA saatkonna juures tegutsenud jälgimismeeskonnast juba kaheksa aasta eest, kuid valitsus ei soovi väiteid kommenteerida.

Kuigi Rootsi võimude kinnitusel polnud nad jälgimismeeskonna tegevusest teadlikud, on väljaande teatel Rootsi välisministeeriumi käsutuses dokument, mille kohaselt sai eelmine sotsiaaldemokraatlik valitsus juba 2002. aastal informatsiooni USA jälgimisprogrammi kohta, vahendas uudisteagentuur AFP.

Väidetavalt salvestasid Rootsis, kuid ka Taanis ja Norras tegutsenud jälgimisüksuse liikmed meeleavaldustel toimunut, pildistasid demonstratsioonidel osalejaid ning kasutasid nende isikute kontrollimiseks ka spetsiaalset arvutiprogrammi.

Varem on Rootsi justiitsminister Beatrive Ask kinnitanud, et jälgimismeeskond eksisteeris alates 2000. aastast, kuid justiits- ja välisministeerium, kaitsepolitsei Säpo ega Stockholmi politsei polnud sellest teadlikud. Dagens Nyheteri väiteid justiitsministeerium ei kommenteerinud.

Rootsi opositsioon, kuhu kuulub ka sotsiaaldemokraatlik erakond, on nõudnud valitsuselt aga dokumendi avalikustamist. Võimude väitel on asutud juhtunud uurima.

Norra ja Taani võimud on sel nädalal tunnistanud, et politsei oli jälgimismeeskonna tegevusest teadlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles