Varoufakis tahab päästa Euroopat lagunemise eest

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yanis Varoufakis
Yanis Varoufakis Foto: SCANPIX

Endine Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis teatas kavatsusest naasta poliitikasse ja rajada Euroopat lagunemise eest päästev üleeuroopaline poliitiline liikumine.

Intervjuus Itaalia ajalehele L'Espresso ütles Varoufakis, et liikumisele pannakse alus veebruaris. Oma blogis kinnitas ta, et sellest ei sünni parteid. Kreeklase sõnade kohaselt saab sel olema radikaalne eesmärk, samuti pidavat see demokratiseerima Euroopa Liitu, takistades niiviisi ühenduse lagunemist, vahendas Saksa leht Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Endine Kreeka rahandusminister kirjeldas oma liikumist kui kolmandat alternatiivi lisaks neile, kes tahavad käimasolevas kriisis «rahvusriikide kookonisse» tagasi tõmbuda, ja neile, kes tahavad «alistuda ebademokraatlikele ELi institutsioonidele».

Varoufakis näis intervjuus endas kindel olevat, et EL variseb kokku, kui ta edasi jätkab nagu seni. Tsentrifugaaljõud pidavat tema sõnul olema nii tugevad, et alguses killustub eurotsoon ja seejärel EL. Praegu ei suutvat keegi ette ennustada, kus peaks murrang algama – kas Kreekas, Itaalias või kusagil mujal. See pidavat olema sarnane olukord nii nagu Nõukogude Liidu puhul. Ka toona ei suudetud tema lõppu täpselt ette ennustada, olgugi et kõik teadsid, et millalgi see saabub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles