Eksperdid: Süüria mässuliste mõjuvõimsa juhi surm ohustab rahukõnelusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zahran Alloush.
Zahran Alloush. Foto: SCANPIX

Süüria mässuliste mõjuvõimsa komandöri Zahran Alloushi hukkumine võib nurjata ÜRO vahendatud rahuläbirääkimised, ütlesid analüütikud.

Reedel sai Süüria režiimivägede õhulöökides surma rühmituse Jaish al-Islam (Islamiarmee) juht Zahran Alloush, kes pooldas rahukõnelusi ning oli jõuliselt vastu Süüria valitsusele ja äärmusrühmitusele ISIS. Jaish al-Islam on Damaskuse provintsi mõjuvõimsaim mässuliste rühmitus ning võitleb peamiselt Damaskusest idas asuvas Ida-Ghoutas.

Hiljuti nõustus rühmitus pidama rahuläbirääkimisi Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimiga.

Alloushi hukkumisega kadus kõnelusi koondav jõud, lausus Washingtoni Lähis-Ida poliitika instituudi analüütik Andrew Tabler.

«Ta paiknes äärmuslaste ja Vaba Süüria Armee vahel, mis oli lühiajalises plaanis oluline ISISe leviku tõkestamiseks ning pikaajalises plaanis mässuliste ühendamiseks valitsusega läbirääkimiste pidamiseks.»

Temata võivad islamistidest võitlejad kalduda äärmusluse poolele ja liituda džihadistide rühmitustega, lisas Tabler.

Alloushi surm on mässulistele tugev hoop, lausus analüütik Karim Bitar. «See võib režiimi (Damaskuses) lühiajaliselt aidata, sest tema (Alloushi) hukkumine tugevdab ideed Assadi ja Daeshi kahepooluselisest vastasseisust,» ütles Bitar, kasutades ISISe araabiakeelset hüüdnime.

Samas võib see nurjata ka režiimi ja opositsiooni vahelised läbirääkimised, mida vahendab ÜRO ja mis peaksid algama 25. jaanuaril Genfis. Alloushi surm on tõsine hoop Riyadi läbirääkimiste protsessile. «Saudid üritasid kahe viimase aasta jooksul tugevdada Alloushi ja esitada teda alternatiivina,» ütles Bitar.

Jaish al-Islam vajab aega sellest hoobist toibumiseks ja uue juhtkonna esilekerkimiseks ning teised rühmitused võivad Alloushi saatust silmas pidades rahukõnelustest taganeda, lisas ta. «Tema surm tõi esile asjaolud, mis töötavad vastu islamistlike rühmituste huvile püsida ÜRO läbirääkimistes.»

Salafi preestri poeg Alloush väljendas tihti omapoolset viha šiiitide ja alaviitide vastu, kuid hiljuti hakkas hoiduma usulist vaenu õhutavatest sõnavõttudest ning üritas esitada Jaish al-Islami mõõduka või rahvusliku rühmitusena.

«Alloush üritas end näidata konstruktiivse ja vastutustundliku tsentristina, terrorismivastase liitlase ja džentelmenina ... Isikuna, keda oleks võimalik näha koalitsioonivalitsuses,» kirjutas ekspert Aron Lund veebilehel Syria Comment. Tema jäetud tühimikku võivad Ida-Ghoutasse täitma asuma äärmuslikumad rühmitused, sest Jaish al-Islam oli ulatuslikus osas koondunud Alloushi isiku ümber, lisas Lund.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles