Suri tuntud psühhiaater, kes pidas esimesena homoseksuaalsust normaalsuseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Sptizer
Robert Sptizer Foto: SCANPIX

Suri maailmakuulus USA päritolu psühhiaater Robert Spitzer, kes maailmas esimesena eemaldas homoseksuaalsuse vaimsete häirete ja haiguste nimekirjast.

Spitzeri naise teatel suri ta mees 25. detsembril Seattle´is 83-aasta vanuses südameprobleemide tagajärjel, edastab foxnews.com.

Spitzerit peetakse nii 20. sajandi keskpaiga ja lõpu kui 21. sajandi alguse üheks mõjuvõimsamaks psühhiaatriks, kuna ta viis haigusdiagnoosidesse ja -kirjeldustesse sisse uuendusi.  

1973. aastal eemaldati Spitzeri eestvedamisel vaimsete häirete seast homoseksuaalsus, kuna tegemist ei olevat haiguse ega häirega, vaid see on osadele inimestele normaalsus.

Spitzeri sõnul ei saa nimetada häireks midagi sellist, mille all inimesed ei kannata ehk homoseksuaalidele ei ole nende kõrvalekalle probleem.

Varasemalt peeti homoseksuaalsust sotsiopaatiliseks isikuhäireks.

2001. aastal tekitas Spitzer skandaali artikliga, milles kirjeldas, et homoseksuaale on võimalik õige raviga heterodeks muuta.

Kümme aastat hiljem esitas Spitzer selle artikli pärast avaliku vabanduse, et selles oli pinnapealseid ja kontrollimata fakte ning ta võtab oma sõnad tagasi.

Tuntud psühhiaater sõnas enne surma antud intervjuus, et see artikkel on ainus, mida ta oma pika karjääri jooksul kahetseb.

Cornelli ja New Yorgi ülikooli lõpetanud ning Columbia ülikoolis töötanud psühhiaater mängis suurt rolli psüühiliste haiguste käsiraamatu Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) koostamisel ning oli kaasautor WHO haiguste klassifitseerimise käsiraamatule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles