Jaapan ja Lõuna-Korea teatasid lahendusest nn lohutusnaiste tülis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea endine lohutusnaine Gil Won-ok temasuguse taustaga naistele mõeldud varjupaigas Soulis.
Lõuna-Korea endine lohutusnaine Gil Won-ok temasuguse taustaga naistele mõeldud varjupaigas Soulis. Foto: SCANPIX

Jaapan ja Lõuna-Korea jõudsid lõpliku ning pöördumatu kokkuleppeni nn lohutusnaiste küsimuses, teatas Lõuna-Korea välisminister Yun Byung-se täna.

Aastakümneid kahe riigi suhteid varjutanud tüli sai lahenduse pärast Jaapani välisministri Fumio Kishidale visiiti Lõuna-Koreasse, kus ta tunnistas Jaapani vastutust ja avaldas kahetsust. Juba varem oli Tokyo teatanud kavast luua tüli lahendamiseks rahastu.

Kishida märkis, et Jaapani peaminister Shinzo Abe vabandab Lõuna-Korea ees ja saareriik maksab umbes 7,5 miljoni eurot hüvitist.

Jaapani välisminister Fumio Kishida (vasakul) ja Lõuna-Korea välisminister Yun Byung-Se täna Lõuna-Korea pealinnas Soulis. Foto: Scanpix
Jaapani välisminister Fumio Kishida (vasakul) ja Lõuna-Korea välisminister Yun Byung-Se täna Lõuna-Korea pealinnas Soulis. Foto: Scanpix Foto: JUNG YEON-JE/AFP

«Jaapani ja Lõuna-Korea jaoks algab uus ajastu,» ütles Lõuna-Korea presidendi Park Geun-hyega telefonitsi vestelnud Jaapani peaminister Abe uudisteagentuuri AFP vahendusel. «Mõlemad riigid teevad koostööd selle alustamiseks.»  

Soul oli seni seisukohal, et Tokyo vabandused pole olnud piisavad ning saareriik ei soovi tunnistada oma sõjaaegset minevikku, mille osaks olid ka Jaapani sõdurite seksiorjusesse sunnitud 200 000 nn lohutusnaist.

Lisaks korealannadele oli nende seas ka naisi Hiinast, Filipiinidelt, Indoneesiast ja mujalt. Lisaks vabandamisele soovis Soul ka kompensatsiooni maksmist ohvritele.

Jaapan oli seni seisukohal, et küsimus lahendati 1965. aastal suhete normaliseerimise kokkuleppega, millega Tokyo maksis Lõuna-Koreale 800 miljonit dollarit laenude ja toetustena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles