Saakašvili toetab NATO koostööd Venemaaga

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihheil Saakašvili.
Mihheil Saakašvili. Foto: SCANPIX

Gruusia president Mihheil Saakašvili kinnitas Ühendriikide riigipeale Barack Obamale, et ta toetab alliansi koostööd Venemaaga.

«Ma ütlesin talle (Obamale), et me toetame seda ja loodame, et NATO-l läheb korda see, et Venemaa oleks oma naabrite vastu rohkem tsiviliseeritum,» ütles Saakašvili pärast kohtumist uudistevõrgule AFP antud usutluses.

Saakašvili ja Obama kohtusid Lissabonis, kus on toimumas NATO tippkohtumine, kuhu on kutsutud ka alliansi partnerid, nende seas ka Venemaa, mida NATO püüab positiivsemalt hõlmata ja kaasata rohkem aruteludesse.

Saakašvili tuletas meelde, et 20 protsenti Gruusia territooriumist on endiselt okupeeritud, millega ta viitas 2008. aasta augustisõja käigus hõivatud separatistlikele Lõuna-Osseetiale ja Abhaasiale.

Riigipea sõnul on Venemaa tegevuse tõttu tekkinud pool miljonit põgenikku. Suurem osa neist lahkus oma kodust pärast 1990ndate alguse konflikte, kuid paljud jäid koduta ka 2008. aasta Vene-Gruusia sõjas.

«Lahenduse saab leida läbi rahumeelse dialoogi. Antud rahumeelne dialoog võib olla ka osa Venemaa ning NATO ja Ühendriikide vahelisest dialoogist,» arvas Saakašvili. «Meie jaoks pole ühtegi teist võimalust. Me ei taha, et meie riigist saaks lahinguväli.»

Gruusia riigipea sõnul avaldas Obama kohtumisel toetust Gruusia territoriaalsele terviklikkusele ja püüdlustele ühineda 28-liikmelise alliansiga.

«Me ei looda sel korral saada konkreetset ajakava, kuid ma arvan, et president Obama oli meie NATO püüdluste suhtes toetav,» arvas Saakašvili, viidates 2008. aasta aprillis tehtud NATO otsusele Ukrainale ja Gruusiale alliansi tegevuskava ehk MAPi mitte anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles