Iraan saatis laevaga uraanilasti Venemaale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin koos Iraani ametivenna Hassan Rouhaniga.
Venemaa president Vladimir Putin koos Iraani ametivenna Hassan Rouhaniga. Foto: SCANPIX

Iraan on saatnud suurriikidega sõlmitud tuumaleppe kohaselt 11,3-tonnise laadungi madalal astmel rikastatud uraani Venemaale, kinnitasid eile USA võimuesindajad.

«Tegemist on olulise sammuga tuumalepingu täitmise teel,» märkis USA välisminister John Kerry.

Vene diplomaat teavitas juba varem päeval, et  Iraan on täitnud kuue suurriigiga sõlmitud tuumaleppe ühe põhinõudmise ning lubanud Moskval viia suurema osa oma rikastatud uraanist Venemaale.

Vastavalt 14. juulil sõlmitud kokkuleppele peab Iraan loovutama valdava osa oma madalal astmel rikastatud uraani varudest. Madalal tasemel rikastatud uraan sobib energiatootmiseks, kuid seda on võimalik rikastada tuumalõhkepeadele sobivale tasemele.

Iraani tuumavarude loovutamine on tuumaleppe üks põhitingimusi eesmärgiga kahandada islamivabariigi võimet luua tuumarelva. Kokkulepe kohustab Teherani järsult vähendama ka tsentrifuugide arvu, mida kasutatakse uraani rikastamiseks. Muu hulgas lubas Teheran ehitada Araki raskeveereaktori ümber teaduskeskuseks ja vähendama järsult seal valmistatava plutooniumi kogust.

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Venemaa, Hiina ja Saksamaa - sõlmisid 14. juulil ajaloolise tuumaleppe, mis näeb ette Teherani tuumaprogrammi piiramist vastutasuks sanktsioonide järk-järgulise tühistamise eest.

Tuumalepe jõustus kõigi osapoolte heakskiiduga ametlikult 18. oktoobril. Niinimetatud jõustamispäev (Implementation Day) pidi aset leidma lähinädalatel või -kuudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles