Islamiriik õpetab: kui vägistad tütart, siis ema enam ei tohi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeziidi naine nõudmas kaitset oma suguõdedele.
Jeziidi naine nõudmas kaitset oma suguõdedele. Foto: AFP/SCANPIX

Terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) «teoloogid» väljastasid detailsed ettekirjutused selle kohta, millal võivad orjastatud naisvangide «omanikud» nendega vahekorda astuda. Arvatakse, et tegu on üritusega piirata vangide suhtes levivat vägivalda.

Väljakuulutuse ehk fatwa leidsid Ameerika Ühendriikide eriväealased ühe maikuus tehtud haarangu käigus Süürias asuvale Islamiriigi tippametnikuke. Dokument heidab valgust sellele, kuidas grupeering üritab kasutada sajanditevanuseid õpetusi orjapidamise õigustamiseks. Näiteks on kirjutatud, et isa ja poeg ei tohi seksida ühe ja sama orjatariga. Kui alluvateks on tütar ja ema, siis ei tohi isand nende mõlemaga vahekorda astuda. Samamoodi peavad jääma puutumatuks «ühisomandis» olevad naised.

«Kui naisvangi – kelle tütar on seksuaalvahekorraks sobilik – omanikul on suguline läbikäimine viimasega, on tal keelatud astuda vahekorda emaga ning ta on tema jaoks igavesti puutumatu,» kõlab islamistide stiilinäide. «Peaks ta astuma vahekorda emaga, ei ole tal lubatud seda teha tütrega ning see on keelatud.»

Inimõigusgrupid on Islamiriiki korduvalt süüdistanud vallutatud aladel elavate naiste ja tüdrukute röövimises ja vägistamises, kelle seas on ka 12-aastaseid. Naisi kasutatakse trofeedena ja autasudena võitlejatele nende vapruse eest. Eriliselt julma kohtlemise osaliseks on saanud jeziidi usulahku kuulujad. 

Organisatsioon on seksuaalvägivalla heaks kiitnud, luues isegi vastava «sõjasaagi» osakonna, mille ülesandeks on orjandust hallata.

Egiptuses asuva Al-Azhari ülikooli islamiteoloogia dekaan, professor Abdel Fattah Alawari kommenteeris, et Islamiriigil ega tema praktikatel pole tegeliku islamiga mingit pistmist. Terroristid tõlgendavad vanu ürikuid tema sõnul meelega valesti – tekstide esialgne mõte oli orjust mitte julgustada, vaid see lõpetada.

«Islam jutlustab orjade vabadust, mitte orjandust. Kui islam sündis, oli orjapidamine status quo,» ütles egiptlane. «Judaism, kristlus, Kreeka, Rooma ja Pärsia tsivilisatsioonid – kõik nad praktiseerisid seda ja võtsid vaenlaste naisi endale seksorjadeks. Islami meelest oli see tava jäle ning see töötas selle järk-järgulise eemaldamise suunas,» rääkis Alawari. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles