Lõuna-Korea «lohutusnaised» protestivad Jaapaniga sõlmitud leppe vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veel elusolevad Lõuna-Korea «lohutusnaised».
Veel elusolevad Lõuna-Korea «lohutusnaised». Foto: Reuters/ScanPix

Teise maailmasõja ajal seksiorjadeks sunnitud Lõuna-Korea naised ja nende toetajad korraldasid kolmapäeval meeleavalduse «lohutusnaiste» küsimuse lahendamiseks Jaapaniga sõlmitud alandava kokkuleppe vastu ja lubasid jätkata võitlust õigluse nimel.

Esmaspäeval sõlmitud kokkuleppe järgi lubas Jaapan paluda Lõuna-Korealt vabandust ja maksta veel elavatele seksiorjadele 1 miljardi jeeni (7,5 miljoni euro) ulatuses hüvitist. Mõlemad pooled kinnitasid, et kokkulepe on «lõplik ja pöördumatu».

Ajaloolaste sõnul sunniti Teise maailmasõja ajal kuni 200 000 naist Koreast, Hiinast, Filipiinidelt ja teistest riikidest töötama Jaapani sõjaväelastele mõeldud lõbumajades. Lõuna-Koreas elab veel 46 naist, kes sõja ajal seda ametit pidas.

Ajalooliseks nimetatud kokkulepe ärritas korealannadest ohvreid ja aktiviste, kelle väitel keeldub Tokyo ametlikku vastutust võtmast. Jaapani sõnul on miljardi jeeni suurune valuraha mõeldud «naiste väärikuse taastamiseks», aga see ei ole ametlik kompensatsioon.

«Võitlus kestab,» ütles endine seksiori Lee Yong-soo Soulis Jaapani saatkonna ees meelt avaldades. Protestiaktsioonist võttis osa 250 inimest, kelle hulgas oli veel üks ohver.

Meeleavaldusi Jaapanilt ametliku vabanduse ja kompensatsiooni nõudmiseks on peetud aastaid. «Me jätkame võitlust, et sundida Jaapanit ametlikku, seaduslikku vastutust võtma ja paluma vabandust, nii et ka surnud ohvrite jaoks õiglus jalule seataks,» lisas 88-aastane Lee.

Demonstratsiooniga mälestati kuut sel aastal surnud «lohutusnaist». Mälestustalitus kasvas üle vihaseks protestiks Jaapani valitsuse ja peaminister Shinzo Abe vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles