Türgi uusaastanäidend: jõuluvana hakkab moslemiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: AFP/SCANPIX

Türgi paremäärmusliku erakonna Suure Ühtsuse Parte liikmedi lavastasid järje oma mulluse aastavahetuse etendusele. Teose sisuks on, kuidas jõuluvana hakkab moslemiks – kui ta on saanud teada, et islamis «pole ruumi barbaarsusele». 

Loode-Türgi linnas Bolus peetud etteaste peategelaseks oli jõuluvanaks riietatud parteiliige, kes hakkab möödakäijatele kingitusi jagama, kuni kombluspolitsei ta kinni peab. Need viivad ta endise Ottomani impeeriumi kohtuniku ehk kadi ette.

Viimane uurib, mida jõuluvana tegi – ja saab teada, et mees tähistas Jeesus Kristuse sünnipäeva läbi selle, et kandis punast ja tarbis alkoholi. Kohtunik küsib publikult, mida viimane asjast arvab ja jõuluvana lastakse rahva heakskiidul vabaks.

Tõdemuse peale, et kohus ei sundinudki rahvast tema vastu tunnistama, jõuab «jõuluvana» äkki äratundmisele: islam polegi barbaarne! Sellepeale otsustab jõulumees ise usku vahetada.

«Nemad (kristlased) ei tähista meie pühi, miks peaksime meie seda nende omadega tegema?» kommenteeris kohtunikku kehastanud endine provintsijuht Mahmut Alan. «See on huvitav ja me lavastasime näidendi avalikkuse hoiatamiseks.»

Eelmise aasta etenduses ajasid politseinikud jõuluvana sultani käsu peale linnast välja.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles