Brüsselis tühistatakse terroriohu tõttu uusaasta pidustused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilutulestik uusaastaööl Brüsselis.
Ilutulestik uusaastaööl Brüsselis. Foto: AFP

Brüsselis tühistatakse terroriohu tõttu uusaastapidustused ja traditsiooniline ilutulestik, teatas linnapea Yvan Mayeur.

Linnapea sõnul võeti otsus vastu pärast nõupidamist valitsuse esindajatega. «Me oleme sunnitud pidustused tühistama võttes arvesse kriisikeskuse analüüsi,» lisas Mayeur.

Belgia peaminister Charles Michel kinnitas, et vastavasisuline otsus langetati laekunud informatsioonile tuginedes.

Belgia politsei pidas varem päeval Brüsseli Molenbeeki linnajaos läbiotsimise käigus kinni isiku, keda kahtlustatakse seotuses Pariisi rünnakutega.

Belgia prokuratuuri teatel võeti päev varem vahi alla veel kaks isikut, keda kahtlustatakse uusaastapühade ajal toimuma pidanud rünnakute kavandamises. Uurimine tõi ilmsiks tõsise ohu mitmele Brüsseli sümboolsele paigale, ütles prokuratuur teisipäeval. Rünnakud olid kavandatud aastalõpupidustuste ajaks.

Kaks isikut võeti vahi alla pärast pühapäeval ja esmaspäeval Brüsseli piirkonnas ning Liège'i ja Flaami Brabanti provintsis toimunud läbiotsimisi.

Ühte neist kahtlustatakse rünnakute kavandamises ning ühe terroriorganisatsiooni tegevuses juhtiva rolli etendamises ja terrorirünnakute läbiviijate värbamises.

Teist ähvardab süüdistus terrorirühmituse tegevuse planeerimises ja selles osalemises. Kokku peeti ülekuulamiseks kinni kuus inimest, kuid neist neli vabastati.

Läbiotsimiste käigus leiti sõjaväevormilaadseid riideid ja äärmusrühmituse Islamiriik (IS) propagandamaterjale. Relvi ega lõhkeainet ei leitud. Prokuratuur lisas, et juurdlus ei ole seotud 13. novembri Pariisi terrorirünnakutega.

Turvameetmeid on tugevdatud muu hulgas ka Pariisis ja New Yorgis. Pariisi terrorirünnakute järel avaldas IS video, milles näidati pilte New Yorgi Times Squarest ja enesetapuründajast.

New Yorgis turvab väljakut 6000 politseiametnikku, Pariisis 9000 korrakaitsjat. Uudisteagentuuri DPA andmetel on Berliinis keelatud pidutsejatel kaasa võtta suuri kotte ja seljakotte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles