Väljaanne: Türgis arreteeriti Islamiriigiga seotuses kahtlustatav rootslane

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi lipuga džihadist
Islamiriigi lipuga džihadist Foto: SCANPIX

Rootsi väljaande Dagens Nyheter teatel arreteerisid Türgi võimud Rootsi kodakondsusega mehe, keda kahtlustatakse seotuses äärmusrühmitusega Islamiriik.

20-aastane Stockholmist pärit mees võeti kinni juba augustis, kui ta saabus Süüriast Türki ning on seni olnud uurimise all.

Rootsi Kaitsepolitsei Säpo teatel on see mees neile varasemast tuttav ja teda on jälgitud alates 2012. aastast, mil ta oli 16-aastane. Juba siis olid kahtlused, et ta soovib minna välisriiki ja liituda mõne terrorirühmitusega.

«Ta suhlkes isikutega, kes läksid Süüriasse ja liitusid Islamiriigiga ning ta otsis samuti võimalusi džihadistiks saada,» teatas Rootsi kaitsekolledži terrorismiuuringute juht Magnus Rantorp.

Mees eitas, et ta oleks äärmuslike vaadetega džihadist, vaid ta reisis Süüria kaudu Iraaki, kus ta tahtis ära tuua oma noorema venna.

Tagasiteel Rootsi võtsid Türgi piirivalveametnikud ta kinni, kuna kahtlustasid teda Islamiriigiga seotuses.

«Kõik seostavad mind minu isaga, kes oli al-Qaeda liige, kuid mina ei ole tema,» teatas noor rootslane.

Euroopa Liit ja ÜRO panid mehe isa 2006. aastal ohtlike terroristide nimekirja, ta hukkus 2008. aastal Iraagis Mosulis ameeriklaste rünnakus. USA militaarluure andmetel oli see mees Põhja-Iraagis al-Qaeda üks juhte, kes sõdis koos Islamiriigi asutajaks peetava egiptlase Abu Ayyub al-Masriga.

«Selle mehe käed  on Rootsi kodakondsusega terroristidest kõige rohkem verega määritud ning ta oli rahvusvaheliselt tuntud kui  üks ohtlikemaid džihadiste,» lisas Rantorp.

Rootsi välisministeerium kinnitas Rootsi kodaniku vangistamist Türgis ning Rootsi konsulaat Istanbulis tegeleb selle juhtumiga.

Ministeerium ei täpsustanud, miks nimetatud mees välismaal kinni peeti ning milles teda kahtlustatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles