Merkel uusaastakõnes: põgenikud on võimalus meie tuleviku jaoks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel oma aastalõpukõne pidamas.
Angela Merkel oma aastalõpukõne pidamas. Foto: AFP/SCANPIX

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel kutsus oma aastalõpupöördumises rahva poole üles nägema pagulasi kui võimalust homse päeva tarbeks ning mitte järgima rassistlikke vihaõhutajaid.

Merkel möönis, et möödunud aasta – mille jooksul võttis riik vastu rohkem kui miljon migranti ja pagulast – on olnud ebatavaliselt väljakutseterikas ning hoiatas ka jätkuvate raskuste eest. Kuid lõppude lõpuks olevat kõik pingutusi väärt, sest riigid on alati edukast immigratsioonist vaid võitnud – nii majanduslikult kui sotsiaalselt.

«On tähtis, et me ei laseks ennast lõhestada,» ütles ta viitega paremäärmuslikele rahvakogunemistele. «Oluline on mitte järgida neid, kes – külmuse või isegi vihkamisega oma südametes – otsivad ainuõigust sellele, mida tähendab olla sakslane ja tahavad teisi välja jätta.»

Merkel tänas ka vabatahtlikke ning politseinikke ja sõdureid oma panuse eest, mis ületas silmanähtavalt nende tegelikke kohustusi. «Vaadates aastale 2016, pole küsimustki, et nii paljude inimeste vastuvõtmine nõuab meilt palju. See võtab aega, pingutust, raha.»

Kantsler meenutas Saksamaade taasühinemise aega pool sajandit tagasi, mis tõi majandusele ainult kasu.  «Ma olen veendunud, et kui sellega õigesti toime tulla, on nõnda paljude inimeste saabumine ja integratsioon võimalus homse jaoks,» ütles Merkel.

Ta kutsus sakslasi üles olema «enesekindlad ja vabad, humanitaarsed ja maailmale avatud». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles