Põhja-Korea liider leinab lähedast kamraadi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un.
Kim Jong-un. Foto: AFP/SCANPIX

Põhja-Korea riigijuht Kim Jong-un väljendas neljapäeval «sügavat kurbust» kõrge abi Kim Yang-goni surma üle.

Kõrge parteiametnik ning suhete eest Lõuna-Koreaga vastutanud Kim Jong-uni lähedane usaldusisik Kim Yang-gon hukkus teisipäeval liiklusõnnetuses. Riiklik matus korraldati neljapäeva varahommikul.

Riigijuht nimetas hukkunud ametnikku «lähedaseks kamraadiks, keda ei suuda keegi asendada,» edastas ametlik uudisteagentuur KCNA.

Teda peeti Kim Jong-uni üheks suuremaks lähedasesks, kes on nõustanud riigijuhti Koreade suhetes ning viimasel ajal ka rahvusvahelistes küsimustes üldisemalt.

Kim on nelja-aastase valitsemisajaga loonud endale halastamatu türanni maine. 2011. aasta detsembris lasi ta hukata oma mõjuvõimsa tädimehe Jang Song-thaeki ning on seejärel oma võimu kinnistamiseks erru saatnud teisi kõrgeid ametnikke.

Analüütikute hinnangul ei ole võimalik välistada alatut käitumist ka Kim Yang-goni surma taga, ehkki tema surma kajastamise toon oli Põhja-Korea riigimeedias varasemate puhastustega võrreldes hoopis teistsugune.

Riiklik ajaleht Rodong Sinmun avaldas esikaanel foto, kus leinav Kim katsub lilledega ehitud surnuraami asetatud nõuniku nägu. KCNA teatel «suutis riigijuht oma kibedat leina vaevu alla suruda».

Põhja-Korea kõrgetele ametnikele on liiklusõnnetused saatuslikuks saanud ka varem.

Kim Yang-goni eeläkija Kim Yong-sun, kes aitas korraldada Põhja- ja Lõuna-Korea juhtide esimese kohtumise 2000. aastal, hukkus 2003. aastal samuti väidetavas liiklusõnnetuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles