Joogise autojuhi vabandus: mu keha toodab ise alkoholi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Ameerika Ühendriikides New Yorgis lõpetati kohtuasi purjuspäi autojuhtimises süüdistatud naise suhtes tavatul põhjusel – tuli välja, et tema enda keha toodab alkoholi. 

Naine arreteeriti hetkel, mil tema verest leiti alkoholi rohkem kui neli korda üle lubatud määra. Seejärel avastas ta, et kannatab haruldase tõve all nimega «isetootva õllekoja sündroom» – tema seedeelundkond muundab tavalist toitu alkoholiks, rääkis naist kaitsev advokaat Joseph Marusak.

Haruldast sündroomi täheldati esimest korda 1970ndatel aastatel Jaapanis ning ekspertide sõnul on teadlikkuse kasvades hakatud haigust aina rohkem ettekäändena ära kasutama.

«Esmapilgul tundub see kerge argument vanglast pääsemiseks,» ütleb George Washingtoni ülikooli juuraprofessor Jonathan Turley. «Aga see pole nii lihtne. Kohtud kipuvad selliste väidete suhtes olema skeptilised. Peab olema võimalik sündroomi läbi tunnustatud testimise dokumenteerida.» Esmakordselt avastati sündroom Ameerikas aastal 2013 tollal ühel 61-aastase mehel, keda vaevas häda: ta jäi purju ilma midagi joomata.

Marusak ütles, et süüdlase veres oli alkoholisisaldus 0,36%  ilma, et ta midagi joonud oleks. Lubatud piirmäär New Yorgis on 0,08%. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles