ISIS võttis vastutuse rünnaku eest Venemaal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike poiss relvaga Dagestanis, kust viimasel ajal on islamistide ridadesse suundunud paljud noored naised ja mehed.
Väike poiss relvaga Dagestanis, kust viimasel ajal on islamistide ridadesse suundunud paljud noored naised ja mehed. Foto: Sergei Grits/AP/Scanpix

Sunniidi äärmusrühmitus ISIS võttis vastutuse rünnaku eest Venemaal Dagestanis asuvas ajaloolises kindluses, milles sai surma üks ja viga 11 inimest, teatas monitooringufirma SITE.

«Allahi abiga õnnestus kalifaadi sõduritel rünnata Dagestani lõunaosas Derbendis rühma Vene eriteenistuse ohvitsere, tappes ühe ja vigastades teisi,» vahendas pühasõdalaste veebikülgi jälgiv SITE terroristide teadet.

Väidetavalt tulistati Narõn-Kala kindluse vaateplatvormi teisipäeva öösel lähedalasuvast metsast. Kindlus asub Derbendi linnas, mis väidab end olevat Venemaa vanim linn. Asula tähistas tänavu oma 2000. aastapäeva. Narõn-Kala kindlus kanti 2003. aastal UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Anonüümne allikas ütles uudisteagentuurile RIA-Novosti, et rünnakus hukkus üks Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) liige ja üks sai haavata.

Sündmuspaigalt leiti 67 padrunikesta, ütlesid ametnikud eile uudisteagentuurile Interfax.

ISISe ridadesse pöördub üha rohkem Dagestanis tegutsevaid islamiste. Rühmitus kuulutas juunis piirkonnas välja oma vilajeti. Terrorivõrgustiku Al-Qaeda haru Süürias Al-Nusra Rinne kutsus Kaukaasia džihadiste üles sooritama Venemaal rünnakuid kättemaksuks Moskva õhusõja eest Süürias.

Kreml võitleb Põhja-Kaukaasias islamimässulistega ning kokkupõrked on ägedaimad Dagestanis. Tänavu jaanuarist novembrini hukkus sealse madala intensiivsusega konflikti tagajärjel vähemalt 118 inimest, kirjutas uudisteportaal Caucasian Knot.

Moskva teatel alustati õhulööke Süürias seetõttu, et takistada ISISe džihadistidel ja teistel äärmuslastel Venemaa pinnal rünnakute sooritamist.

FSB teatas detsembri algul, et Iraagis ja Süürias võitleb või on võidelnud pühasõdalaste ridades pea 2900 Vene kodanikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles