Iraan tõrjub väiteid raketikatsetusest USA lennukikandja lähistel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide lennukikandja USS Harry Truman.
Ameerika Ühendriikide lennukikandja USS Harry Truman. Foto: SCANPIX

Iraani revolutsioonikaart tõrjus täna väiteid, et selle mereväeüksus sooritas raketikatsetuse Hormuze väinas liikunud USA lennukikandja lähistel.

«Revolutsioonikaardi mereväel pole olnud ühtegi õppust viimase nädala jooksul ehk perioodil, mil USA väitel tulistati Hormuze väina piirkonnas välja rakett,» ütles revolutsioonikaardi esindaja Ramezan Sharif.

Revolutsioonikaardi mereväeüksuste ülesandeks on kaitsta Hormuze väinas Iraani huve ning see korraldab piirkonnas sagedasti patrulle ja õppusi.

Anonüümsust palunud USA ametniku sõnul sooritas islamivabariik mitu raketikatsetust kolme Lääne sõjalaeva, sealhulgas Ühendriikide lennukikandja USS Harry Truman lähedal.

Ametnik kinnitas NBC Newsi teadet, mille kohaselt möödus üks rakettidest Hormuze väina läbinud USS Trumanist umbes pooleteise kilomeetri kauguselt. Piirkonnas viibisid ka Prantsuse fregatt ja Ühendriikide hävitaja USS Bulkeley. Tema sõnul ei tulistatud rakette ühegi sõjalaeva suunas, kuid katsetuse lähedus neile ja mitmele kommertslaevale oli ülimalt provokatiivne.

Vahejuhtum leidis aset 26. detsembril, vahetult pärast seda, kui Iraani merevägi oli raadio teel teatanud katsetusest lahingrakettidega ja hoiatanud laevu, et need eemal püsiksid. Ametniku sõnul tulistati juhitamatud raketid Omaani vetes olnud sõjalaevalt.

Sharif seevastu süüdistas Ühendriike valetamises. «Taoliste valede avaldamine praeguses olukorras meenutab pigem psühholoogist operatsiooni,» lausus ta. «Rahu ja julgeolek Pärsia lahes on Iraani jaoks tõsise strateegilise olulisusega. Rahvuskaart korraldab õppusi vajamineva valmisoleku tagamiseks asjassepuutuvatel ajahetkedel ning meie enda graafiku alusel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles