Leedu kaitseministeerium ei taha arutada ajateenistusse kutsumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu sõdurid
Leedu sõdurid Foto: SCANPIX

Leedu kaitseministeerium tegi ettepaneku mitte arutada seimi riigijulgeoleku- ja kaitsekomisjoni esimehe Artūras Paulauskase algatust kutsuda noormehi ajateenistusse ka viie aasta pärast aastatel 2020-2021.

Paulauskase sõnul näitab ministeeriumi selline seisukoht kaitseminister Juozas Olekase ajateenistuse vastast meelsust.

Ministeerium väidab, et parlament esitas otsuseprojekti sõjaväe põhimõttelise struktuuri ja sõjaväelaste piirarvu kohta eirates seadust, mille kohaselt saab projekti esitada vaid valitsuse volitusel kaitseminister riigi kaitsenõukogu nõusolekul.

Ministeerium juhib tähelepanu, et see on ka vastuolus ministri kevadise ettepanekuga ajateenistusse kutsumiseks viie aasta pärast, mille kaitsenõukogu heaks kiitis.

Minister tegi ettepaneku arutada ajateenistusse kutsumist pärast 2019. aastat mõne aasta pärast, arvestades kutselise sõjaväe komplekteeritust ja reservi täienemist.

Ministri seisukohta toetab ka peaminister.

Ajateenistuse säilitamist ka viie aasta pärast pooldavad president Dalia Grybauskaitė, seimi esimees Loreta Graužinienė ja kaitseväe juhataja Vytautas Jonas Žukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles