Põhja-Korea liider lubas parandada rahva elu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un.
Kim Jong-un. Foto: KNS/AFP/Scanpix

Põhja-Korea riigijuht Kim Jong-un lubas reedel uusaastakõnes tähtsaima asjana rahva elatustaset tõsta.

Pooletunnine kõne riigitelevisioonis ei saanud läbi tavapärase sõjaretoorikata. Kim ähvardas provokatsioonide korral püha sõjaga ja rääkis vajadusest töötada välja erinevad sõjalise rünnaku võimalused.

Kõne peateemaks oli siiski isoleeritud ja rahapuuduses majanduse arendamine. «Korea Töölispartei seab miljonite teiste riiklike ülesannete hulgas esikohale rahva elatustaseme tõstmise,» lubas riigipea. «Me peame tegema majandusarengus kannapöörde.»

Kim on esinenud samalaadse üleskutsega eelmises kolmes uusaastakõnes ning ka seekordne ei pakkunud kuigivõrd konkreetseid samme majanduseesmärkide saavutamiseks.

Suhetes naaberriigi Lõuna-Koreaga ollakse Kimi sõnul kõnelustele avatud, aga Soulil ei maksaks ette võtta samme, mis ohustavad augustis pingete leevendamiseks sõlmitud kokkulepet.

Suurimat provokatsiooniohtu kätkevad endas Lõuna-Korea ja USA iga-aastased ühised sõjaväeõppused, hoiatas Põhja-Korea liider: «Kui agressorid ja provokaatorid meid kas või õrnalt puutuvad, ei kõhkle me vastamast halastamatu püha sõjaga õigluse ja riikliku taasühinemise nimel.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles