Šveitsi strippariviisad on tänasest kehtetud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Alates tänasest pole enam väljastpool ELi tulevatel naistel, kellest siiani on suurema osa moodustanud venelannad, tailannad ja Dominikaani vabariigi naised, õigust töötada Šveitsis n-ö strippariviisa alusel.

Kaheksakuiseid strippari- ja kabareetantsijaviisasid väljastpoolt ELi tulevatele naistele hakkas Šveits väljastama aastal 1995.

Programmi eesmärk oli kaitsta naisi, kes muidu langenuks inimkaubitsejate ohvriks. Kõige rohkem võtsid seda viisat Venemaa, Dominikaani Vabariigi ja Tai naised.

Pärast pikka uurimist leidsid Šveitsi võimud aga aastal 2014, et see viisa ei täida enam oma eesmärki. Osasid nn strippariviisaga naised on sunnitud pärast nende riiki saabumist prostitutsioonile.

Šveitsi migratsiooniameti pressiesindaja Lea Wertheimeri sõnul tänavusest seda programmi enam ei ole.

Aastal 2014 sai strippariviisa 751 inimest, mullu oktoobri seisuga oli neid 712. Alates 2005. aastast on strippariviisa saanud ühtekokku 10 700 inimest.

Programmi pooldajate sõnul andis see naistele võimaluse teenida märkimisväärseid summasid ja saata koju peredele raha. Kriitikute sõnul oli skeem aga mäda: suure osa rahast võtsid vahelt endale inimkaubitsejad ja vahendajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles