Suitsetamise vähenemine avaldas soomlastele muljetavaldavat mõju

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vähemalt osaliselt võib Soome selle eest tänada suitsetajate osakaalu vähenemist, et tubakaga seotud vähiliikide esinemissagedus on alates 1970ndaist langenud umbes 80 protsenti ja keskmine inimene elab kümme aastat kauem kui toona.

1970ndail suitsetas iga teine soome mees. Tänasel päeval jääb suitsetajate osakaal nende riigis alla 15 protsendi.

«Tubakaseadused, kõrgemad maksud, reklaamikeeld, abi lõpetamiseks,» loetleb põhjanaabrite juhtiv rahvaterviseekspert professor Pekka Puska asjaolusid, mille toel on paljud soomlased suutnud sellest ebatervislikust sõltuvusest vabaneda.

«Suitsetamise vähendamine pole avalikus poliitikas enam nii strateegiline küsimus kui neil tumedamatel aastatel, kuid neile inimestele, kes jätkuvalt suitsetavad, on see selgelt nende suurim probleem,» rääkis Puska.

Puska sõnul näitavad uuringud, et umbes pooled suitsetajad surevad oma sõltuvuse tagajärjel.

1970ndaist on tööealiste inimeste suremus Soomes langenud 70-80 protsenti. Tubakaga seotud juhtumid on vähenenenud umbes 80 protsenti.

Soomlase keskmine oodatav eluiga on kasvanud kümme aastat. Küsimusele, kui suur on olnud suitsetamise vähenemise osa, vastab Puska: «Raske öelda. Rohkem kui poole sellest on kindlasti andnud toitumise muutumine, kuid suitsetamise vähenemine on kindlasti lisanud aastaid keskmisele elueale.»

Suitsetajad surevad aga jätkuvalt nooremalt. Puska sõnul näitavad uuringud, et umbes pooled suitsetajad surevad oma sõltuvuse tagajärjel.

Sestap soovitab professor suitsetajatel keerata oma elus uus lehekülg ja lõpetada suitsetamine. «Kui hästi plaanida ja soov on tõeline, on lõpetamine võimalik,» julgustab ta. «Kui te ei suuda seda esimesel korral, siis on mõttekas teha paus ja proovida siis uuesti.»

«Varem või hiljem te suudate suitsetamise lõpetada,» kinnitab Puska. «Peab olema kindlasti rohkem kui miljon soomlast, kes on lõpetanud ja ma pole kunagi kohanud kedagi, kes seda kahetseks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles