SUUR LEPPIMINE: Erdoğan tunnistas, et Türgi vajab Iisraeli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan Foto: SCANPIX

Türgil tuleb aktsepteerida tõsiasja, et ta vajab Iisraeli, ütles president Recep Tayyip Erdoğan täna.

Türgi ja Iisrael olid üksteise jaoks olulised liitlased 2010. aastani, kui Iisraeli eriüksuslased korraldasid operatsiooni Gazasse teel olnud Türgi abilaevale Mavi Marmara.

Tüli süvendasid seejärel ka erinevad Iisraeli-vaenulikud avaldused Erdoğanilt.

Viimasel kahel kuul on kaks riiki aga pidanud salakõnelusi vaenukirve mahamatmiseks.

«Iisrael vajab regioonis sellist riiki nagu Türgi,» kirjutas Erdoğan arvamusloos, mille avaldasid täna kõik peamised Türgi päevalehed. «Meie peame samuti aktsepteerima, et me vajame Iisraeli. See on regioonis reaalsus.»

«Kui vastastikused sammud viiakse ellu siirusel põhinedes, siis järgneb ka [suhete] normaliseerimine,» lisas Türgi riigipea.

Türgi ja Iisrael kutsusid 2010. aasta kriisi ajal tagasi oma suursaadikud ning Erdoğan ütles, et Türgi tingimused suhete normaliseerimiseks on selged – Gaza blokaadi tühistamine, Mavi Marmara ovrite eest hüvitise maksmine ning vahejuhtumi eest vabanduse palumine.

Iisrael on vabandanud ning läbirääkimistel kompensatsiooni üle tehakse edusamme. See jätab Iisraeli blokaadi Hamasi kontrolli all olevale Gaza sektorile ainsaks oluliseks takistuseks kahe riigi suhete normaliseerimise teel.

Vihjates võimalikule edule ka blokaadi küsimuses, ütles Erdoğan, et Iisrael on pakkunud välja võimalust lubada tarnida Gazasse kaupu ja ehitusmaterjale, kui need tulevad Türgi kaudu. «Me peame nägema kirjalikku teksti tagamaks, et ei ole kõrvalekaldumisi kokkuleppest,» märkis ta.

Analüütikute sõnul on Türgit Iisraeliga leppima kannustanud ka tüli Moskvaga, mis tekkis pärast seda, kui türklased tulistasid 24. novembril alla nende õhuruumi tunginud Vene sõjalennuki.

Möödunud kuul pidas Erdoğan kõnelusi Hamasi liidri Khaled Meshaaliga. Erdoğani ja palestiina islamistide kõneluste sisu

Iisrael soovib, et Türgi ei lubaks Hamasi komandöril Salah Aruril nende territooriumil toimetada. Ankara pole Aruri Türgis viibimist kinnitanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles