Saudi Araabia katkestas Iraaniga diplomaatilised suhted

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani protestijad Saudi saatkonna ees Teheranis
Iraani protestijad Saudi saatkonna ees Teheranis Foto: SCANPIX

Saudi Araabia välisminister Adel al-Jubeir teatas pühapäeval, et riik katkestab Iraaniga diplomaatilised suhted ja saadab välja kõik diplomaadid.

Välisminister tegi avalduse pärast seda, kui meeleavaldajad ründasid laupäeva õhtul Teheranis Saudi Araabia saatkonda.

Jubeiri sõnul peavad Iraani diplomaadid riigist lahkuma 48 tunni jooksul.

Saudi Araabia on juba kutsunud Iraanist tagasi oma diplomaadid, vahendab BBC al-Arabiya TV-d.

Iraani president Hassan Rouhani taunis pühapäeval Saudi šiiavaimuliku hukkamist, kuid mõistis hukka ka rünnakud Saudi Araabia saatkonnale ja konsulaadile.

«Radikaalide eileõhtused rünnakud Teheranis ja Mashhadis, mis tekitasid kahju Saudi Araabia saatkonnale ja konsulaadile, on täiesti õigustamatud. Iraani Islamivabariigis asuvad diplomaatilised esindused peavad olema nii seadusliku kui ka religioosse kaitse all,» ütles president uudisteagentuuri IRNA teatel.

Saudi Araabia võimud hukkasid laupäeval 47 inimest, keda süüdistati «terrorismis» ja kelle seas oli tuntud šiiavaimulik Nimr al-Nimr. Sama päeva hilisõhtul jooksid inimesed Teheranis ja Mashhadis tormi sealsete Saudi Araabia diplomaatiliste esinduste rajatistele. Vahejuhtumis peeti kinni vähemalt 44 inimest.

Meeleavaldajad viskasid Teheranis asuvat Saudi esindust süütepommidega ja tungisid selle hoonetesse. Samuti süüdati Saudi Araabia Iraani suuruselt teises linnas Mashhadis asuv esindus.

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei ütles pühapäeval, et Saudi poliitikuid ootab al-Nimri tapmisega seoses «taevane kättemaks».

.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles