Ka Bahreinis puhkesid šiiavaimuliku hukkamise järel kokkupõrked

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India politsei võitleb protestivate šiiamoslemitega,kes on ärritunud šeik al-Nimri hukkamisest Saudi Araabias.
India politsei võitleb protestivate šiiamoslemitega,kes on ärritunud šeik al-Nimri hukkamisest Saudi Araabias. Foto: SCANPIX

Sunnide juhitud Pärsia lahe äärses Bahreinis puhkesid pühapäeval kokkupõrked julgeolekujõudude ja šiiadest protestijate vahel seoses tähtsa šiiavaimuliku hukkamisega laupäeval Saudi Araabias, ütlesid pealtnägijad.

Tuhanded šiiamoslemid tulid pühapäeval tänavatele ka Pakistanis ja Indias. Pakistanis nõudsid meeleavaldajad ÜRO sekkumist sellesse, kuidas Saudi Araabia kohtleb šiiavähemust.  Meeleavaldused toimusid ka Liibanonis ja Iraanis.

Bahreiis puhkes vägivald pealinna Manamas mitmes šiiaenamusega linnajaos.

Meeleavaldajad kandsid pilte Nimrist muu hulgas Jihafsi, Sitra, Durazi ja Bilad al-Qadeemi linnajaos.

Pealtnägijate sõnul olid rahutused ägedaimad linna lääneosas Sidras, kus kokkupõrgetes politseiga osales umbes 400 meeleavaldajat. Samade allikate sõnul kasutasid julgeolekujõud Durazis pisargaasi protestijate vastu, kes blokeerisid ühe tee ning loopisid politseinikke kivide ja süütepommidega.

Siseministeeriumi ametniku sõnul vahistati protestide käigus mitu «sotsiaalmeediat väärtarvitanud» inimest, nende seas alaealisi.

Bahreini võimud kasutasid šiiadest protestijate vastu pisargaasi ka laupäeval pärast seda, kui Saudi Araabias hukati 47 inimest, sealhulgas šiiavaimulik Nimr al-Nimr. Bahreini valitsus asus hukkamist ümbritsevas tülis Saudi Araabia poolele.

Saudi Araabias toimunud hukkamiste asjus ütlesid Bahreini võimud, et kavatsevad rakendada «kõiki vajaminevaid õiguslikke meetmeid» mis tahes «negatiivsete» tegevuste vastu, mida nad peavad «mässule õhutamiseks ja avaliku korra ohustamiseks». Lisaks ähvardati õiguslike meetmetega isikuid, kes kasutavad «sotsiaalmeediat julgeolekut mõjutavate kuulujuttude levitamiseks».

Šiiaenamusega Bahreinis, mille valitseva dünastia liikmed on sunnid ja kus paikneb alaliselt ka USA mereväe viies laevastik, toimuvad alates 2011. aasta veebruarist episoodilised šiiade rahutused.

Viimaste nõudmised ulatuvad konstitutsioonilise monarhia kehtestamisest monarhia täieliku kaotamiseni. Kinni on peetud palju valitsusvastaseid demonstrante, kellest paljusid ootab kohtuprotsess. Süüdimõistetutele on määratud pikad vanglakaristused ja mõnedelt on ära võetud ka kodakondsus.

Tuhanded šiiamoslemid tulid pühapäeval tänavatele ka Pakistanis ja Indias. Pakistanis nõudsid meeleavaldajad ÜRO sekkumist sellesse, kuidas Saudi Araabia kohtleb šiiavähemust.  Meeleavaldused toimusid ka Liibanonis ja Iraanis.

Teheranis avaldas meelt umbes 1500 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles