Prantsusmaa plaanib karmistada terrorismivastaseid seadusi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
François Hollande surumas kätt võõrleegionäridel, kes valvavad Élysée paleed
François Hollande surumas kätt võõrleegionäridel, kes valvavad Élysée paleed Foto: SCANPIX

Prantsusmaal algab uus aasta terrorismivastaste seaduste karmistamisega, sest möödunud aasta novembrikuu terrorirünnakute tõttu välja kuulutatud rahvuslik ohuolukord on seni jõus.

Prantsuse võimud tahavad näiteks Prantsuse kodakondsuse võtta ära neilt topeltkodakondsusega isikutelt, kes on terrorismis süüdimõistetud, edastab Yle.

Paljud prantslased pooldavad seadusemuudatusi, mis aitavad paremini terrorismi ennetada ja takistada. Samuti võiks ametnikel olla terrorismiküsimuses rohkem võimu.

«Valitsus tegutses pärast jaanuari ja novembri terrorirünnakuid efektiivselt, kuid nüüdseks on pinge ja närvilisus järele andnud ning sõdurid ja politsei valvavad vaid tähtsamaid kohti. Ühistranspordis ei ole enam valvet näha,» teatas end Amandine`iks nimetatud pariislanna.

Kuigi politseinike ja sõdurite arv Pariis tänavatel on vähenenud, on president François Hollande´i poolt kehtestatud ohuolukord seni kehtiv. See annab võimuesindajatele loa teha läbiotsimisi ilma kohtu otsuseta ning panna kahtlasi isikuid koduaresti.

Prantsusmaa siseministeeriumi teatel on novembrikuise terrori järgselt tehtud läbiotsimisi umbes 3000 ning ligi 400 inimest on pandud koduaresti. Umbes 60 inimest on karistatud kohtulikult ning 3000 inimese tegevuse uurimine ja kohtu alla andmine on alles käimas.

Prantsuse valitsus valmistab ette jäävaid kitsendusi, mis puudutavad Prantsusmaa kodakondsust. Seadusemuudatusega tahetakse Prantsuse kodakondsus võtta ära neilt kahe kodakondsusega isikutelt, kes on terrorismis süüdi mõistetud. Täielikult ei saa kodakondsust kelleltki võtta ja teda lindpriiks kuulutada, sest see on vastuolus rahvusvaheliste seadustega.

«Prantsuse kodakondsuse võtmine on võimas sümboolne žest. Prantsusmaa Vabariik saab sellisel viisil karistada isikuid, kes on riiki petnud ja vägivalda külvanud,» teatas Prantsuse peaminister Manuel Valls.

Valls esitles Prantsuse kodakondsuse äravõtmist osana terrorismivastasest seadusemuudatusest, mille hääletus toimub veebruaris. Muutuste pooldamine ei ole veel kindel, sest nii vasakpoolsed kui peaministri enda parteikaaslased, sotsialistid nimetasid plaanitavaid seadusemuudatusi ebaõiglaseks ja mittetõhusaks.

Samas enamik tavaprantslasi pooldab peaministri seisukohti, kuid on ka kriitikuid, kelle arvates on kaksikkodakondsusega isikutelt Prantsuse kodakondsuse äravõtmine odav reklaamitrikk.

«Kodakondsuse äravõtmisega ei hirmutata kedagi, isegi mitte terroriste. Tegemist on tüüpidega, kellel on riigist ja kodakondsusest ükskõik,» lausus enda Christianiks nimetanud prantslane.

Veebruaris hääletatakse Prantsusmaal ka võimuesindajate õiguste suurendamise ja ohuolukorra kehtestamise muutuste üle. Uue seaduse kohaselt saaks kiiresti panna terrorismis kahtlustatava isiku koduaresti ja käivitada eeluurimine.

Prantsusmaa siseministri Bernard Cazeneuve teatel peavad kõik  Euroopa Liidu riigid olema valvel, sest seni saabub põgenike seas Euroopasse äärmusrühmitusega Islamiriik seotud isikuid, kelle eesmärk on surma ja hirmu külvata.

Prantsuse luure andmetel on Islamiriigil tuhandeid võltspasse ja varastatud Süüria passe, mille jälile jõudmine on keeruline.

Pariisis 13. novembril toimunud terrorirünnakus osalenutel oli Süüriast pärit passe, mille abil nad jõudsid Türgi ja Kreeka kaudu Belgiasse ja Prantsusmaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles