Soome on laevadel saabunud üle 800 põgeniku

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Soome piirivalve ja migratsiooniameti andmetel on rohkem kui 800 põgenikku saabunud Soome laevadel.

Saksamaal põgenikke abistavad eraisikud ja organisatsioonid on aidanud pagulastel saada laevapiletid Saksamaalt Travemündest Soome Helsingisse seilavatele Finnlinesi laevadele, edastab iltasanomat.fi.

«Meil on andmeid, et Saksamaal aidatakse kodanikealgatuse korras Lähis-Idast saabunutel osta Soome sõitvatele laevadele pileteid,» sõnas Soome merepiirivalve juht, kommodoor Tom Hanén.

Hanén lisas, et 2015. aasta sügistalvisel perioodil saabus Saksamaalt laevadel Soome rohkem kui 800 isikut, kellel ei olnud Schengeni viisaruumis viibimiseks vajalikke dokumente.

Hanén jätkas, et need isikud ei soovinud Saksamaal asüüli ja selle tõttu liikusid nad edasi Soome, kus esitasid asüülitaotluse. Nende seas on enim iraaklasi, kellele järgnevad süürlased.

«Iraaklaste ja süürlaste saabumisel laevadega on näha organiseeritust ning see olukord kestis kuni detsembrini,» selgitas kommodoor.

Hanénil ei ole andmeid, kes ja kuidas Saksamaal põgenike laevapiletid kinni maksis või kas põgenikke aidati vaid piletite broneerimisel ja nad ise maksid oma reisi Saksamaalt Soome kinni.

Saksamaal tegutsev põgenikeabi organisatsioon Lübecker Flüchtlingsforum teatas oma leheküljel Lähis-Idast saabunute abistamisest reismisel Travemündest Soome, Rootsi ja Norrasse.

«Võib oletada, et Lübecker Flüchtlingsforum kogub annetustena raha, mille eest otsetakse pagulastele laevapileteid,» nentis laevafirma Finnlines reisijateveo juht Kielo Vesikko.

Vesikko andmetel on Saksamaal tegutsev abiorganisatsioon reserveerinud laevapileteid, kuna põgenikel puuduvad sageli andmed erinevate Euroopa riikide vahel seilavate laevade kohta.  

Põgenikud ei saa enam Finnlinesi laevadel Soome tulla, kuna Soome võimud kehtestasid enne jõule karmi kontrolli. Kõik, kellel puuduvad reisimiseks vajalikud dokumendid, ei saa laevapileteid ning Soomes maale ei pääse.

Finnlines nõuab nüüd piletite broneerimisel passi või fotoga ID-kaarti ning vajadusel lisadokumente nagu viisa.

Teiste laevaliinidega on Soome tulnud vähe või ei ole  üldse saabunud migrante.

«Tallinna laevadega ei ole saabunud praktiliselt mitte kedagi, samuti Peterburi vahet seilavate alustega ei ole põgenikke saabunud. Stockholmi kaudu on saabunud paar migranti,» teatas Finnlinesi esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles