Putini tütred

Taavi Minnik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jekaterina Tihhonova partneriga 2013. aastal akrobaatilise rock’n’roll’i maailma­meistrivõistlustel Šveitsis.
Jekaterina Tihhonova partneriga 2013. aastal akrobaatilise rock’n’roll’i maailma­meistrivõistlustel Šveitsis. Foto: Reuters / Scanpix

Kuigi ametlik propaganda kujutab diktaatoreid terve riigi ja rahva isadena, räägib tegelikkus sageli midagi muud. Nii ka Venemaal, kus võimueliit on viimastel aastakümnetel kogunud ülejäänud ühiskonna arvel seninägematu rikkuse ning valmistub seda üle andma juba järgmisele põlvele.

Venemaal kuuluvad oma isa rikkuse ja võimupositsioonide pärijate põlvkonda näiteks Igor ja Roman Rotenberg, Dmitri Patrušev, Sergei Ivanov jr, Aleksei Rogozin jt ning kindlasti ka riigipea Vladimir Putini tütred Katja ja Maša. Ametlikel ja avalikel andmetel elab Putin tagasihoidlikku poissmeheelu, näiteks 2014. aastal deklareeris ta sissetulekuks 119 000 dollarit, tal olevat kaks tagasihoidlikku korterit Moskvas ja Peterburis ning garaažiboks. Putini pressisekretär Dmitri Peskov on korduvalt ümber lükanud kuuldused, nagu kerkiks Musta mere ääres Gelendžikis presidendile kuuluv 15 000 m2 suurune paleekompleks. Reutersi andmetel sponsoreeris salapärase omanikuga palee ehitamist Nikolai Šamalov, kes on Putini tütre Jekaterina äi. Šamalov oli 1996. aastal koos Putiniga kooperatiivi Ozero üks asutajaid, selle liikmed kuuluvad Putini n-ö lähiringi ja põhimõtteliselt kontrollivad suurt osa Venemaa majandusest. Putini tõelist varandust, mis on paigutatud Šveitsi pankade salastatud kontodele, aktsiatesse ja nn hedge-fondidesse, hinnatakse vahemikku 40–250 miljardit dollarit.

Vladimir Putin tütarde Jekaterina (vasakul) ja Mariaga 1980. aastate lõpul. Foto: repro
Vladimir Putin tütarde Jekaterina (vasakul) ja Mariaga 1980. aastate lõpul. Foto: repro Foto: Internet

Tihe saladuseloor

Saladuseloor ümbritseb nii Putini jõukust ja varasemat elulugu kui ka tema perekonda. Pärast seda, kui Boriss Jeltsin andis 1999. aastal võimu üle toona sama hästi kui tundmatule Putinile, on tema tütred, 1985. aastal sündinud Maria ja 1986. aastal sündinud Jekaterina avalikkuse eest varju hoidnud. Mullu detsembris toimunud pressikonverentsil vastas Putin küsimusele, millega tegelevad tema tütred, et mõlemad on elanud ja õppinud kogu aeg Venemaal, jätkates nüüdki õpinguid kodumaa ülikoolides. Ametlikest allikatest ongi teada, et Maria õppis esmalt Peterburi ülikoolis bioloogiat ja hiljem Moskva ülikoolis meditsiini, Jekaterina aga Peterburi ülikoolis orientalistikat, spetsialiseerudes jaapani keelele ja ajaloole.

Miljardärist Katja

Ilmselt olekski Putini tütred ja nende tegemised varju jäänud, kui ajakirjanik Oleg Kašin poleks 2015. aasta algul avaldanud informatsiooni selle kohta, et noorem tütar Jekaterina töötab Tihhonova perekonnanime all Moskva ülikoolis mehaanika- ja matemaatikateaduskonnas ja juhib seal rahvusliku intellektuaalse arengu fondi, mille sadu miljoneid rublasid maksvateks projektideks annavad raha isa sõbrad. Ühtlasi on Tihhonova prorektori asetäitja, juhtides Moskva ülikooli laiendamist, mis läheb maksma 1,7 miljardit dollarit. Katja Tihhonova ei tegele aga ainult teadustööga, vaid ta juhib ka ülevenemaalise akrobaatilise rock’n’roll’i orgkomiteed, mida jällegi rahastavad heldel käel tema isa sõprade juhitavad riigifirmad.

Jekaterina abikaasa, Vladimir Putini sõbra Nikolai Šamalovi poeg Kirill on Rossija panga aktsionär. Pank Rossijat peetakse Vene võimueliidi personaalpangaks, seetõttu ruttasid Ühendriikide võimud kohe pärast Krimmi annekteerimist Venemaa poolt 2014. aastal karistuseks selle panga varasid külmutama. Kirilli ja Jekaterina varandust hindavad finantsanalüütikud kahele miljardile dollarile ning teadaolevatel andmetel põhineb see Vene nafta- ja gaasifirmade aktsiatel. Paarile kuulub kõige muu kõrval 3,7 miljonit dollarit maksev luksusvilla Prantsusmaal Biarritzi kuurortlinnas.

Kui Reuters küsis Vene presidendi pressišefilt Dmitri Peskovilt, kas Jekaterina Tihhonova on Putini tütar ja Kirill Šamalovi abikaasa, vastas Peskov järgmist: «Meil puudub informatsioon proua Tihhonova isiklikust ja pereelust, tema sugulussidemetest ja teadustööst. Viimasel ajal levib palju kuulujutte seoses Vladimir Putini pereeluga, kuid meedias avaldatud informatsioonist vastab tõele naeruväärselt vähe.»

Kirill Šamalovi ja Jekaterina Tihhonova ookeani kaldal asuv luksusvilla Prantsusmaal. Foto: Scanpix
Kirill Šamalovi ja Jekaterina Tihhonova ookeani kaldal asuv luksusvilla Prantsusmaal. Foto: Scanpix Foto: Reuters / Scanpix

Putini Hollandi väimees

Putini vanem tütar Maria hoiab erinevalt oma viimasel ajal palju meediahuvi pälvinud õest veelgi madalamat profiili ning pole isegi teada, kuidas ta praegu välja näeb. Vene ja lääne meedia andmetel on ta abielus Hollandi ärimehe Jorrit Joost Faasseniga, kes töötas pikka aega kõrgel kohal Putini lähikonnaga tihedates sidemetes olevas Gazprombankis. 2015. aastal oli ta Vene auditifirma MEF-Audit kodulehel kirjas kui direktori asetäitja. Kui Reutersi ajakirjanikud otsisid sügisel MEF-Auditi kaudu Faasseniga kontakti, kadus nimi aga firma kodulehelt. Kinnitamata andmetel elas Maria, kes kannab oma abikaasa perekonnanime, pikalt Hollandis Voorschotenis. Kui Vene sõjaväelased lasid Donbassi kohal alla Malaysia Airlinesi reisilennuki, mille pardal olid enamjaolt Hollandi kodanikud, kogunesid Voorschoteni elanikud Maria ja Jorriti väidetava kodu ette meelt avaldama.

Moskva ülikooli internetilehe andmetel on Maria Faassenil doktorikraad ning ta teeb koostööd Moskva teadusliku endokrinoloogilise keskusega, mis veab endokrinoloogilisi haiguseid uurivat projekti Alfa-Endo. Projekti rahastab Venemaa suurim, Alfa-Bank, mille üks omanikke on oligarh Mihhail Fridman.

Venemaa uus aristokraatia

Venemaal räägitakse tänapäeval «uue aristokraatia» sünnist poliitikas ja võimudega tihedalt seotud suuräris. See on justkui tagasipöördumine aegadesse, kui aristokraatiale oli sünnipäraselt tagatud karjäär armees ja riigiametites ning muretu oleskelu. Põhimõtteliselt pärib Venemaal noorem põlvkond aja jooksul lihtsalt oma Putini kõrgema võimu- ja ärieliidi hulka kuuluvate vanemate staatuse ning positsioonid.

Seda on kirjeldatud kui uusfeodaalset süsteemi, mis tasapisi tõstab pead riigiaparaadis ja suuräris. Kui vaadata näiteks, kes kuuluvad Venemaa suurpankade nõukogudesse, siis väga tihti on seal esindatud kõrgete riigiametnike ja julgeolekutöötajate 30-aastased ja nooremad lapsed. Tuleviku Venemaal võivad kõik olulisemad positsioonid, ressursid ja rikkused põhimõtteliselt koonduda ligikaudu kümne perekonna esindajate kätte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles