USA loodab muuta ahistavat turvakontrolli lennujaamades

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA transpordijulgeoleku ameti TSA juht John Pistole.
USA transpordijulgeoleku ameti TSA juht John Pistole. Foto: SCANPIX

USA transpordijulgeoleku ameti (TSA) juht kinnitas, et reisijate läbivaatamise meetodid muudetakse võimalikult väheahistavaks.

Valge Maja surve ja reisijate protestide tõttu teatas TSA juht John Pistole eile, et üleriigilistes julgeolekuprogrammides toimub pidev parendamine ja kohandamine, et tagada parim võimalik kontrolli viis, vahendab AP.

Vaatamata sellele viitas juht ka mullusele terrorirünnaku katsele, kui nigeerlane kandis oma aluspükstes lõhkeainet, et korraldada enesetapurünnak lennul Amsterdamist Detroiti.

«Me kõik soovime, et elaksime maailmas, kus julgeolekuprotseduurid lennujaamades poleks vajalikud, kuid see lihtsalt pole ju nii,» teatas Pistole.

Teadaanne tehti mõned tunnid pärast seda, kui Pistole teatas teleintervjuus, et kuigi inimeste läbivalgustamine ja läbikatsumine on ebamugav ja ahistav, siis kõrge riskitaseme juures on see hädavajalik.

USA välisminister Hillary Clinton nõustus paljude rahulolematute reisijatega, kelle arvates neid lennujaama turvakontrollides ahistatakse. Clinton keelduks meeleldi läbikatsumisest. «Kui saaksin seda vältida, siis ei. Kes seda ikka tahaks?» sõnas Clinton CBSile.

«Muidugi see on ahistav, see pole mugav,» nõustus Pistole CNNile antud intervjuus, kuid lisas: «Kui peame avastama terroristid, kes on taaskord tõestanud, et nad on väga leidlikud ja loomingulised oma pommide loomisel, mis lasevad õhku lennukeid ja tapavad inimesi, siis peame tegema midagi, mis seda ennetab.»

Need, kes keelduvad läbivalgustamisest, peavad läbima turvatöötaja käsitsi kontrolli, sealhulgas katustakse ka suguelundite piirkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles