Obama kavatseb tõrksa kongressi kiuste muuta USA relvaseadust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama teatas esmaspäeval, et kavatseb peatselt muuta omapoolsete määrustega relvamüüki puudutavat Ühendriikide seadusandlust.

President kavatseb määrustega minna mööda kongressist, mis on jõuliselt vastu relvamüügi edasisele piiramisele.

Obama sõnul astub ta rea ühepoolseid samme eesmärgiga piirata tulirelvadest tingitud vägivalla nuhtlust. Küsimus on vastuoluline ning presidendi sammule järgneb suure tõenäosusega kohtuvaidlus. Riigipea hinnangul on tema tegevus selles vallas põhiseadusega kooskõlas.

«Meie riigis tapetakse tulirelvadega iga-aastaselt kümneid tuhandeid inimesi,» lausus president.

Peaprokurör Loretta Lynchi esitatud ettepanekud keskenduvad relvamüüki puudutavale seadusandlusele ja relvade ebaseaduslikult ostmise piiramisele, ütles Obama.

Presidendi nõunike sõnul võivad need puudutada relvamüüjatele kehtestatud nõuete tugevdamist, ostja taustauuringute tegemise kohustuse laiendamist ning nende inimeste tegevuste piiramist, kes ostavad relvi vahendaja kaudu.

Obama tunnistas, et kaalukausil olevad meetmed ei too riigis lahendust kõikidele vägivaldse kuriteo juhtumitele. «See ei enneta igat massitulistamist. See ei hoia igat relva väljaspool kurjategijate haardeulatust.»

«Võimalik, et need päästavad siin riigis elusid ning säästavad perekondi südamevalust,» lisas ta.

Neljapäeval kaitseb Obama oma seisukohta tulirelvade-teemalisel debatil, mida edastab telekanal CNN.

Ühendriikides hukkub iga aasta tulirelvade tõttu keskmiselt 30 000 inimest, nende seas on ka hulgaliselt enesetapu sooritanuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles