Facebook leebus: Väike Merineitsi pole siiski liiga alasti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edvard Erikseni kuulus pronksskuptuur.
Edvard Erikseni kuulus pronksskuptuur. Foto: SCANPIX

Taani parlamendisaadik Mette Gjerskov sai omal nahal tunda, et riigi ühe tuntuma sümboli, pealinnas Kopenhaagenis asuva Väikse Merineitsi foto jagamine võib tunduda küll lihtsa ülesandena, aga ei ole seda teps mitte.

Mette Gjerskov. Foto: erakogu
Mette Gjerskov. Foto: erakogu Foto: Erakogu

Sotsist Gjerskov tahtis Facebooki kaudu oma blogi reklaamida, kuid see ei läinud läbi, sest suhtlusvõrgustiku hinnangul sisaldab foto pronksskuptuurist liiga palju paljast nahka või on seksuaalse alatooniga. Facebook lisas, et need piirangud kehtivad ka hariduslikel eesmärkidel postitatud või kunstipärastele fotodele.

Gjerskov põhjendusega rahule ei jäänud ning esitas Facebookile kaebuse. Üleeile õhtul saabuski läbimurre – sotsiaalmeediagigant leebus ning otsustas, et foto Hans Christian Anderseni muinasjutukangelannast on siiski kõlblik.

Tegelikult tahtis Gjerskov Facebooki-lehe kaudu reklaamida oma telekanal TV2 kodulehel leitavat blogi ning kuigi Facebook lubas lõpuks pildi postitada, imbus pelgus edasi telekanalisse, mis vahetas foto Väiksest Merineitsist välja Taani riigilipu kujutise vastu.

Viimases käigus pole sündsusega midagi pistmist. Taani meediaväljaanded on hoopis saanud korduvalt üüratu arve, kui on julgenud avaldada Väikse Merineitsi foto. Skulptor Edvard Erikseni lähedased kaitsevad kuju autoriõiguseid kiivalt ning kuigi pilte nukravõitu saatusega muinasjutukaunitarist leiab internetis küllastumiseni, sätestavad autoriõigusseadused, et kui jäädvustuse keskmes on foto näiteks Väiksest Merineitsist või muust avaliku ruumi kunstist, ei tohi seda niisama ärilistel eesmärkidel kasutada.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles