Venemaa: hukkamõistu asemel annab NATO Türgile lisatagatisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Gruško.
Aleksandr Gruško. Foto: SCANPIX

NATO ei varjagi, et töötades välja Türgi «julgeoleku suurendamise» meetmeid, ei saa liitlased mitte arvestada Venemaa Süürias asuvate õhujõududega, ütles Vene alaline esindaja NATO juures Aleksandr Gruško.

«Siin ilmneb taas kurikuulsa «transatlantilise solidaarsuse» tõeline pale – Venemaa lennuki allatulistamise hukkamõistmise asemel saab Ankara lisahüvesid täiendavate kaitsemeetmete näol,» ütles Vene saadik usutluses Interfaxile.

«NATO väidab, et nn meetmeid Türgi julgeoleku täiendavaks tagamiseks hakati kavandama ammu enne vahejuhtumit Venemaa Su-24-ga. Neis võib näha katset osalt «korvata» Ankarale NATO missiooni vähendamist riigi lõunaosa kaitseks Süüria võimaliku raketirünnaku eest – liitlased viisid sealt ära neli raketipatareid Patriot viiest (missioon algas 2013 kuue patareiga),» selgitas Venemaa esindaja.

Tema sõnutsi jääb tervikuna selline mulje, et «NATO riikide sõjaline kohalolek piirkonnas on kohandatud eelkõige USA juhtimisel tegutseva koalitsiooni vajadustele, mis ametlikult tegeleb seal Islamiriigiga võitlemisega.»

«Peab hoolikalt vaatama, milline iseloom nendel väljakuulutatud meetmetel on. Kui me märkame, et neid rakendatakse Venemaa «pärssimiseks» ka lõunasuunas, siis see raskendab tõeliselt laia rahvusvahelise Islamiriigi-vastase koalitsiooni loomist, mille nimel me praegu tarmukalt tegutseme,» märkis Gruško.

Vene-Türgi suhted pingestusid järsult pärast 24. novembri vahejuhtumit, mil Türgi hävitajad tulistasid Süüria piiril alla Vene ründelennuki Su-24. Venemaa kehtestas intsidendi järel Türgile majandussanktsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles