Ameeriklaste treenitud tadžiki komandör läks ISISe poole üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gulmurod Halimov (paremal) propagandavideos koos kaasvõitlejatega.
Gulmurod Halimov (paremal) propagandavideos koos kaasvõitlejatega. Foto: Kuvatõmmis videost

Tadžikistani kolonel Gulmurod Halimov, kes sai väljaõpet Ameerika Ühendriikide sõjaväelaste käe all, ilmus peale oma kodukülast kadumist uuesti välja – ja esines peategelasena terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) propagandavideos.

Musta rüütatud ja snaipripüssi kandev mees lubab läkituses: ta toob džihaadi nii oma kodumaale Tadžikistani kui ka ta välja õpetanud ameeriklaste juurde. «Olin Ameerikas kolm korda,» kõneleb Halimov aktsendiga vene keeles. «Nägin, kuidas te õpetate võitlejaid, et nad saaksid moslemeid tappa.» Patsudades oma relva, lisab ta: «Kui Jumal annab – ma tulen selle relvaga teie linnadesse, teie kodudesse ja me tapame teid.»

40-aastane Halimov oli kohaliku eriüksuse Omon juht, kui ta osales ameeriklaste rahastatud Tadžikistanis ning Ühendriikides toimunud treeningprogrammis. Teda õpetati, kuidas reageerida kiirelt kriisidele, viia läbi läbirääkimisi pantvangide üle ja kaitsta suurüritusi.

«Kolonel Halimov oli Tadžikistani esmase terrorismivastase üksuse tõusev ohvitser,» kirjeldas meest Ühendriikide saatkond Dušanbes. Tadžikistan pole toimunu kohta kommentaare jaganud.

Halimovi meelemuutus illustreerib raskusi, millega seisavad silmitsi lääneriigid, kui nad otsivad usaldusväärseid partnereid võitluses ISISe vastu. Enne koolitusele võtmist läbis ta taustakontrolli, et välistada tema osalus varasemates inimõiguste rikkumistes.

Koos oma naisega väikeses külas elanud mees ei näidanud lähedaste sõnul enne lahkumist mingeid märke radikaalsest meelsusest. Tema venna Sultani sõnul oli Halimov Tadžikistani kohta tavatult aus korrakaitsja. «Ta ütles mulle: «Kui rikud seadust, ära minu peale mitte kunagi looda!»,» meenutab vend.

«See pole õige, lihtsalt pole õige,» lisab ta. «Ma ei tea mis juhtub, aga loodan, et mu vend on elus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles