Ojuland: olen rõõmus, et Venemaa astub tõsiseid samme suhete parandamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland.
Kristiina Ojuland. Foto: Kuvatõmmis videost

Kunagine välisminister ja nüüdne Rahva Ühtsuse Erakonna esimees Kristiina Ojuland andis Vene propagandakanalile Russia Today intervjuu, milles analüüsib Euroopat tabanud pagulaskriisi tagamaid ning kiidab Venemaa reaktsiooni olukorrale. 

Postimehe artikli pealkiri on muudetud. Esialgne pealkiri oli «Ojuland: olen rõõmus, et Venemaa astub Süüria suunal tõsiseid samme», kuid sellist tõlgendust ei ole Ojulandi hinnangul võimalik tema jutust välja lugeda. 

«Ma pole rassist, see on selge,» lausub Ojuland kohe alguses. Ta toob näiteks Eesti naaberriigid Soome ja Rootsi – inimesed palusid varjupaika, kuid ei soovi võtta omaks kohalikke euroopalikke tavasid. «Nad toovad oma traditsioonid,» lausub eestlanna. «Näiteks Soome lasteaedades ei tohi tähistada jõulupühasid ega kutsuda jõuluvana, kartuses solvata moslemitest lapsi.»

Lähis-Idas toimuvat ei nimeta Ojuland mitte konfliktiks, vaid sõjaks kahe suure religiooni, kristluse ja islami vahel. Saatejuhi küsimuse peale Ukrainast ja mujalt Ida-Euroopast pärit põgenike kohta vastab ta, et viimaste ühiskonda integreerimine on lihtsam: neil on sarnane kultuuriline ja usuline taust, paljudel ka sugulased ees ootamas.

«Üks osa inimestest vajab kindlasti abi – need, kes põgenevad sõdade eest Aafrikas,» ütleb Ojuland. «See protsess on normaalne. Aga praegune situatsioon on täiesti erinev.»

Samuti nimetab Ojuland «tähtsaks« Venemaa osalust võitluses terroristliku Islamiriigi (ISIS) vastu ja rünnakuid Süürias.  Saatejuht üritab eestlaselt ka uurida, kas pole mitte Euroopa ja Ameerika ise oma tegevusega Lähis-Idas puhkenud kriisis süüdi. «Mis tehtud, see tehtud,» vastab Ojuland. «Aga isiklikult ma olen väga rõõmus, et Venemaa astub tõsiseid samme suhete parandamiseks Ühendriikide ja Euroopa Liiduga nende küsimuste lahendamisel.»

Ojuland lisab, et pärast migratsioonikriisi puhkemist tunnevad eestlased siin juba elava vene kogukonnaga suuremat lähedust – ehkki integratsiooniprotsess kestab veel edasi. 

Vaata videousutlusest Kremli-meelsele kanalile, mida arvab Ojuland eluolust Eestis ja mujal Euroopas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles