Obama: USA relvalobi ei saa valitsust blokeerida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama hoiatas teisipäeval, et Ühendriikide mõjukal relvalobil ei tohi lubada blokeerida valitsuse tegevust vähendamaks tulirelvadest põhjustatud surmajuhtumeid.

«Relvalobi võib praegu kongressi pantvangis hoida, kuid nad ei saa hoida pantvangis Ameerikat,» ütles Obama, avalikustades rida meetmeid, mille eesmärgiks on tugevdada kontrolli relvade üle.

Obamal tulid relvaseaduse muutmisest rääkides pisarad silma, kui ta meenutas kolm aastat tagasi Connecticutis tapetud 20 õpilast.

«Alati, kui ma mõtlen neile lastele, saan ma vihaseks. Sellepärast peab igaüks meist nõudma kongressilt, et see astuks vastu relvalobijate valedele. Ja me peame aru saama, et selle asjaga on kiire. Martin Luther Kingi sõnadega - meil on kiire, sest inimesed surevad,» rääkis president emotsionaalselt.

«Pidevad ettekäänded sellele, et midagi ette ei võeta, pole enam piisavad,» rõhutas Obama.

Justiitsminister Loretta Lynchi esitatud ettepanekud keskenduvad relvamüüki puudutavale seadusandlusele ja relvade ebaseadusliku ostmise piiramisele.

Riigipea kavatseb määrustega minna mööda kongressist, mis on jõuliselt vastu relvamüügi edasisele piiramisele. Küsimus on poliitiliselt ja õiguslikult vastuoluline ning presidendi sammule järgneb suure tõenäosusega kohtuvaidlus.

Meetmed puudutavad relvamüüjatele kehtestatud nõuete tugevdamist, ostja taustauuringute tegemise kohustuse laiendamist ning nende inimeste tegevuste piiramist, kes ostavad relvi vahendaja kaudu.

Obama tunnistas, et kaalukausil olevad meetmed «ei too riigis lahendust kõikidele vägivaldse kuriteo juhtumitele. See ei enneta igat massitulistamist. See ei hoia igat relva väljaspool kurjategijate haardeulatust.»

«Võimalik, et need päästavad siin riigis elusid ning säästavad perekondi südamevalust,» lisas ta.

Neljapäeval kaitseb Obama oma seisukohta tulirelvade teemalisel debatil, mida edastab telekanal CNN.

Ühendriikides hukkub iga aasta tulirelvade tõttu keskmiselt 30 000 inimest, nende seas on ka hulgaliselt enesetapu sooritanuid.

Poliitikavaatlejate hinnangul võib järgmistsest presidendivalimistest kujuneda omamoodi rahvahääletus relvaseaduste karmistamise poolt või vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles