EL: Põhja-Korea lõpetagu ohtlik käitumine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini.
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea vesinikupommi katsetus rikub raskelt rahvusvahelisi keelde ning kujutab ohtu tervele piirkonnale, teatas Euroopa Liit täna.

«Kui [vesinikupommi katsetust] kinnitatakse, tähendaks see ÜRO Julgeolekunõukogu mitmete resolutsioonidega paika pandud rahvusvaheliste kohustuste rasket rikkumist mitte toota ega katsetada tuumarelvi ning ohtu rahule ja julgeolekule terves Kirde-Aasia piirkonnas,» teatas ELi välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Federica Mogherini.

Mogherini kutsus Pyongyangi üles lõpetama ebaseaduslikku ja ohtlikku tegevust ning naasma kuuepoolsetele kõnelustele. Läbirääkimistel, millest võtavad lisaks kahele Koreale osa Hiina, Venemaa, Ameerika Ühendriikide ja Jaapani esindajad, otsitakse muu hulgas lahendust Põhja-Korea tuumaküsimusele.

Pyongyang teatas täna, et katsetas esmakordselt täna hommikul edukalt vesinikupommi. Maailma suuriigid on suhtunud skeptiliselt sellesse, kas tegu oli vesinikupommi katsetusega. Selle lõplikuks kinnitamiseks või ümberlükkamiseks kulub päevi või nädalaid.

Pyongyang on katsetanud kolmel korral aatomituumade lõhustumisel põhinevat tuumapommi. Aastatel 2006 ja 2009 õhiti plutooniumpomm, 2013. aastal kasutati arvatavasti uraani, ent sellele puudub kinnitus. Vesinikupomm on aga tuumapommist võimsam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles