«Lääne propagandat» levitanud Krimmi lasteteater suletakse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amatsoonide näidendi teatritrupp.
Amatsoonide näidendi teatritrupp. Foto: vkontakte

Kohalike seas populaarse lasteteatrikooli juhid kurdavad, et Krimmi ametivõimud süüdistavad neid Ukraina rahvusluse õhutamises, kirjutab Raadio Vaba Euroopa.

Ukrainakeelseid näidendeid etendanud lasteteater peab oma uksed sulgema, sest koolijuhtide sõnul on kohalikud võimud alustanud nende suhtes ahistamiskampaaniat.

Krimmi pealinnas Simferopolis tegutsev Päikesetõusu-nimeline (Svitanok) teatrikool on laste näitlema õpetamisega tegelenud üle 20 aasta ning oli kuni 2014. aastal toimunud Venemaa poolset Krimmi annekteerimist kohalike seas lugupeetud õppeasutus.

Viimane lastenäidend etendus lõppenud aasta detsembris, peale mida sattus kool kohalike võimude kriitika alla, kes on veendunud, et teatrietendused propageerivad nii Ukraina rahvuslust kui vihatud läänesümboolikat.

Teatrikooli kaasasutaja Oleksandr Poltšenko sõnul on nigulapäeval kavas olnud näidendi «Amatsoonide laulud» kirjutanud krimmi kirjanik Viktor Stus.

See räägib loo amatsoonidest, vanakreeka mütoloogilistest naissõdalastest, kes võitlevad kurjade jõududega, et vabastada kunagi neile kuulunud maa.

Poltšenko sõnul otsisid ametivõimud teadlikult näidendist poliitilist mõõdet, eriti häiris neid päikest kehastanud noore tüdruku kostüüm, kes kandis kullast krooni, mis Poltšenko ütluste kohaselt meenutas ametivõimudele liialt New Yorgi vabadusesammast.

«Päev pärast etendust, palusid kohalikud võimud esitada neile nii näidendi stsenaariumid kui ka üleslindistused,» ütleb ta.

«Nad ütlesid, et on äärmiselt nördinud, et me olime pühade puhul lavale toonud sellise läänelikke väärtusi propageeriva teose,» sõnab Poltšenko. «Lisaks pidasid nad ukrainakeelse stsenaariumi kasutamist ning tikitud kostüüme häbituks natsionalistlikuks käitumiseks.»

Poltšenko usub, et nüüd on vaid aja küsimus, millal Svitanokil kästakse oma uksed kinni panna.

Mees, kes juhtis teatrikooli koos oma abikaasa Alla Petrovaga ütleb, et tema naist on korduvalt püütud sundida oma ametit maha panema. «Esmalt suvel ja nüüd uuesti sügisel,» lausub ta. «Nad korraldasid meie juurde korduvaid kontrollvisiite, ilmselgelt otsides vigu tema töös, solvates ja ähvardades teda ning lisaks püüdsid nad kärpida ka ta palka.»

Praeguseks on Petrova otsustanud tagasi astuda, teatadess oma otsusest lapsevanematele 28. detsembril.

«Muidugi ei nõustu sellise otsusega teatrikooli laste vanemad kui ka lapsed ise, sest nad ei mõista, mis põhimõtete alusel need nõukogudeaegsed KGB-lased tegutsevad,» sõnab mees.

Poltšenko sõnul on Svitanoki vastu algatatud kampaania osa Krimmi uute venemeelsete võimude plaanist kõrvaldada kõik Ukraina-pärane.

Veldar Shukurdzhiev, Krimmis baseeruva Ukraina kultuurikeskuse aktivist on Poltšenkoga ühel meelel.

Svitanoki ründamine on tema sõnul järjekordne näide, kuidas kõik, mis kasvõi pisut meenutab möödunut või seostub Ukrainaga, satub tagakiusamise alla.

Krimmi kultuuriministeeriumi sõnul puudub neil informatsioon, et olukorda Svitanokis kommenteerida. Sealne pressiesindaja Anton Garkavets lükkab siiski ümber, et teatrikooli sulgemine võib olla põhjustatud ukrainakeelsete näidendite mängimisest.

«Krimmis on kolm ametlikku keelt: vene, ukraina ja krimmitatari,» sõnas Garkavets, väites, et keeleküsimus pole kindlasti alus tagakiusamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles