EL: Rootsi ja Taani on nõus piirkontrolli võimalikult ruttu lõpetama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilsest rakendus Saksa-Taani piiril passikontroll.
Eilsest rakendus Saksa-Taani piiril passikontroll. Foto: SCANPIX

Rootsi ja Taani on nõus loobuma ajutisest piirikontrollist niipea kui võimalik, aga esmalt peab põgeniketulv järele andma, ütles täna Euroopa Liit pärast Schengeni riikide kriisikõnelusi.

Euroopa Komisjoni rändevolinik Dimitris Avramopoulos kutsus Rootsi, Taani ja Saksa ministrid täna Brüsselisse nõupidamisele, et arutada Taani ja Rootsi karmistunud piirikontrolli.

«Me nõustusime hoidma (meetmed) minimaalsena ja taastama võimalikult ruttu tavalise korra. See tähendab aga, et vool peab nõrgenema,» ütles Avramopoulos pärast Brüsselis peetud kõnelusi.

«Me oleme kõik seda meelt, et Schengenit ja liikumisvabadust peab kaitsma,» lisas ta.

Euroopasse saabus 2015. aastal üle miljoni põgeniku ja migrandi, suure osa neist moodustasid Süüria sõjapõgenikud.

ELi viisavaba Schengeni ala on põgeniketulva all vankuma löönud. Paljud riigid on taastanud piirikontrolli, et ohjeldada inimvoolu Saksamaale, Rootsi ja teistesse Lääne-Euroopa heaoluriikidesse.

Schengeni reeglid lubavad taastada piirikontrolli kuni kuueks kuuks.

Rootsi migratsiooniminister Morgan Johansson ütles, et kontroll ei jää mingil juhul kauemaks kui vaja.

Rootsi kontrollib Taanist tulevaid inimesi, Taani omakorda neid, kes ületavad piiri Saksamaaga.

Taani immigratsiooniminister Inger Støjberg ütles, et olukorda jälgitakse tund tunnilt, kuid «Taani ei taha saada tuhandete ja tuhandete varjupaigataotlejate lõppsihtmärgiks.»

Saksa siseministeeriumi esindaja Ole Schröder sõnas omalt poolt, et probleemi üheks põhjuseks on asjaolu, et ELi plaan 160 000 Kreekasse saabunud põgeniku teistesse liikmesriikidesse ümberpaigutamiseks ei ole tööle hakanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles