ÜRO julgeolekunõukogu valmistab ette uued sanktsioonid Põhja-Korea vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon. Foto: Scanpix/AFP

ÜRO julgeolekunõukogu jõudis kolmapäeval kokkuleppele uute sanktsioonide ettevalmistamises tuumakatsetuse korraldanud Põhja-Korea vastu.

ÜRO tähtsaim otsustusorgan, mille 15 liikme sekka kuulub ka Pyongyangi liitlane Hiina, mõistis stalinistliku riigi kolmapäevase tuumakatsetuse karmilt hukka ja nimetas seda selgeks ohuks rahvusvahelisele rahule ja julgeolekule.

Jaanuaris julgeolekunõukogu juhatava Uruguay suursaadik Elbio Rosselli meenutas, et nõukogu oli ähvardanud tõsiste lisameetmetega juhul, kui Põhja-Korea rikub tuumapommi katsetades ÜRO resolutsioone.

«Kooskõlas selle lubaduse ja rikkumise tõsidusega alustavad Julgeolekunõukogu liikmed viivitamatult tööd selliseid meetmeid hõlmava resolutsiooniga,» lausus Rosselli.

Põhja-Korea teatas täna vesinikupommi esmakordsest edukast katsetamisest. Mitme lääneriigi hinnangul oli ilmselt tegemist tuumapommiga. Kui väide kinnitust leiab, on tegemist olulise sammuga stalinistliku riigi püüetes tugevdada oma tuumaarsenali.

Teade katsetusest tõi kaasa rahvusvahelise hukkamõistu, kuid ka kahtlused, sest ekspertide sõnul ei saanud olla tegu termotuumapommiga.

Riigis registreeriti veidi enne seda maavärin magnituudiga 5,1.

Põhja-Korea eelmised tuumakatsetused aastatel 2006, 2009 ja 2013 tõid kaasa ÜRO sanktsioonide laine.

«Meil ei ole andmeid, missugust tüüpi seadeldist katsetati,» ütles Briti esindaja Matthew Rycroft varem ajakirjanikele, lisades, et igasugune tuumakatsetus on aga ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonide selge rikkumine.

Põhja-Korea tuumakatsetuse mõistis jõuliselt hukka ka ÜRO peasektretär Ban Ki-moon ja kutsus Pyongyangi tuumaprogrammi peatama.

«Mõistan selle ühemõtteliselt hukka. Nõuan Korea Rahvademokraatlikult Vabariigilt (Põhja-Korea) mis tahes edasise tuumategevuse peatamist,» ütles Ban enne ÜRO Julgeolekunõukogu erakorralist kohtumist ajakirjanikele.

Bani sõnul on tuumakatsetus sügavalt häiriv ja regionaalset julgeolekut tõsiselt destabiliseeriv samm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles