Cameron Saksamaal: ELi reform on kasulik ka Euroopale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron ja Saksa kantsler Angela Merkel.
Briti peaminister David Cameron ja Saksa kantsler Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron ütles neljapäeval Saksamaal, et Londoni propageeritud Euroopa Liidu reformid on vajalikud lisaks Suurbritanniale ka Euroopale.

Cameron üritab koguda teiste liikmesriikide toetust ELi reformikavale enne plaanitavat referendumit ELi liikmesuse üle Suurbritannias.

Cameron ütles Lõuna-Saksamaal, kus ta pidas kõnelusi Saksa kantsleri Angela Merkeli Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) esindajatega, et on pärast neid arutelusid varasemast veelgi rohkem kindel, et need reformid on võimalikud ja head mitte üksnes Suurbritannia, vaid ka Euroopa jaoks.

«Mitte ainult selle pärast, et teistel Euroopa riikidel on võita Suurbritannia jätkuvast liikmesusest ELis, vaid pean oluliseks, et EL näitaks bloki jäikuse asemel võrgule omast paindlikkust ja suutlikkust tegeleda üksiku liikmesriigi muredega,» sõnas Briti valitsusjuht.

Briti peaministri vastuolulisim nõudmine on jätta teistest ELi riikidest pärit migrandid esimese nelja Suurbritannias veedetud aasta jooksul ilma sotsiaaltoetustest.

«Me tahame takistada inimesi elamast sotsiaalsüsteemi kulul ilma sinna kunagi midagi panustamata,» ütles Cameron.

Cameron tahab vähendada ELi bürokraatiat ning saada liikmesriikidele Brüsselilt rohkem volitusi. Samuti soovib ta saada tagatisi, et Suurbritannia on kaitstud ELi tihedama poliitilise integratsiooni eest, samuti majandusotsuste eest, mida teevad 19 eurotsooni liiget.

«Nagu Saksamaa, usub ka Suurbritannia tööjõu vabasse liikumisse, kuid see ei tähenda praegust vabadust nõuda kõiki hüvesid esimesest päevast määramata ajani,» märkis Cameron.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles