Liibüas toimus mitu suitsiidirünnakut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kannatanu haiglas.
Kannatanu haiglas. Foto: AFP

Liibüa naftarikkas piirkonnas sai neljapäeval enesetapurünnakus kontrollpunktile surma kuus inimest, teiste seas väikelaps, teatas julgeolekuallikas. Varem Liibüa lääneosas Zliteni linnas toimunud veokipommirünnakus politsei väljaõppekeskusele sai surma vähemalt 50 ja viga üle saja inimese.

«Toyota Land Cruiseri juht õhkis end kontrollpunktis Ras Lanoufi linna sissesõidul,» ütles lähedalasuvaid naftarajatisi valvavate julgeolekujõudude kõneisik Ossama al-Hodeiri.

Tema sõnul langesid rünnaku ohvriks kuus inimest, kelle seas oli ka kolm julgeolekujõudude liiget ja aastane laps.

«Olen surnukuuris, kuhu toodi rünnakukohast kuus laipa, ka lapse surnukeha,» ütles Liibüa Punase Risti juhataja Mansour Ati.

Ati sõnul sai veel kaheksa inimest rünnakus haavata.

Neljapäeval varem sai Liibüa lääneosas Zliteni linnas veokipommirünnakus politsei väljaõppekeskusele surma vähemalt 50 ja viga üle saja inimese, ütles kohalik julgeolekuallikas.

Rünnak Zliteni linnas. Foto: AFP
Rünnak Zliteni linnas. Foto: AFP Foto: MAHMUD TURKIA/AFP

Liibüa rahvusvaheliselt tunnustatud valitsusele alluv uudisteagentuur LANA teatas esialgu, et plahvatuses hukkus 15 ja sai viga 30 inimest. LANA andmetel oli see enesetapurünnak.

Tripoli võimudele lojaalne võistlev uudisteagentuur ütles Zliteni haigla arstile viidates, et surma sai vähemalt 50 ja viga 127 inimest.

Julgeolekuallika sõnul õhkis enesetapuvõitleja lõhkeainelastis veoki, mida harilikult kasutati politseikoolile vee vedamiseks.

Pealtnägijate sõnul oli politseikooli territooriumil plahvatuse hetkel umbes 300 meest, peamiselt rannavalve liikmed.

Tervishoiuministeeriumi pressiesindaja Ammar Mohammed Ammar ütles, et surma sai 50-55 inimest ning haiglatesse on toimetatud vähemalt 100 kannatanut. Võimud kutsuvad inimesi verd loovutama.

Liibüa looderannikul, pealinnast Tripolist 170 kilomaatri kaugusel asuv Zliteni linn allub Tripoli võimudele.

Vastutust pole keegi võtnud

Rünnaku eest ei ole seni keegi vastutust võtnud. Varem on Liibüas suitsiidirünnakuid korraldanud äärmusrühmitus Islamiriik.

Zliteni haigla esindaja Moamer Kadi ütles AFP-le, et neile on toodud vähemalt 40 surnut ja 70 vigastatut.

«Ohvrite koguarvu kohta meil andmeid ei ole, neid on viidud ka Misrata ja Tripoli haiglasse,» lisas ta.

Zlitenist 55 kilomeetri kaugusel asuva Misrata haiglast öeldi, et neil on neli surnukeha ja 50 kannatanut.

Liibüas valitseb kaos alates 2011. aasta ülestõusust, mille käigus kukutati ja tapeti pikalt riiki valitsenud diktaator Muammar Gaddafi. Liibüas kasvab äärmusrühmituse Islamiriik mõjuvõim.

Alates 2014. aastast on Liibüas kaks võistlevat valitsust, ÜRO püüab mõjutada neid võimu jagamises kokku leppima.

ÜRO saadik Liibüas Martin Kobler ütles Twitteris, et tegu oli enesetapurünnakuga. «Ma mõistan täna Zlitenis tehtud ohvriterohke suitsiidirünnaku karmilt hukka ning kutsun kõiki liibüalasi ühinema kiiresti võitluseks terrorismiga.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles