EL ei ole rahul Türgi koostööga rändekriisi lahendamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgist Kreekale kuuluvale Lesbose saarele jõudev alus.
Türgist Kreekale kuuluvale Lesbose saarele jõudev alus. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit ei ole kaugeltki rahul Türgi koostööga Euroopasse suunduva põgenikevoolu peatamiseks, milles eelmisel aastal kokku lepiti, ütles Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans eile.

«Esimesed tulemused on julgustavad, aga me ei ole veel kaugeltki rahul,» ütles Timmermans Amsterdamis Hollandi ELi eesistumisaja alguse puhul antud pressikonverentsil. «Me arutame, kuidas oleks võimalik nende koostööd tõhustamaks muuta.»

Hollandi eksvälisminister Timmermans ütles, et viimastel nädalatel on Türgi kaudu Euroopasse saabuvate Süüria sõjapõgenike ja migrantide arv jäänud suhteliselt kõrgeks.

Just tema juhtis ELi kõnelusi Ankaraga põgenike üle ja järgmisel pühapäeval on tal kavas sõita taas Türki, et arutada eelmise aasta novembris kokku lepitud ühise tegevuskava täitmist.

ELi liidrid lubasid Türgile kolm miljardit eurot enam kui kahe miljoni Süüria kodusõja eest põgenenud ja praegu Türgi laagrites asuva inimese eest hoolitsemiseks. EL andis ka lubaduse avada uus peatükk Türgi liitumiskõnelustel blokiga ja tühistada viisanõue Schengeni ala külastavatele türklastele.

Türgi lubas vastutasuks astuda samme põgenikevoo peatamiseks ja inimkaubitsejate vastu ning teha ELiga koostööd majandusmigrantide tagasivõtmiseks.

Euroopasse saabus eelmisel aastal üle miljoni põgeniku ja migrandi, kes rändasid peamiselt Türgist üle Vahemere Kreekasse ja sealt edasi Saksamaa ja Põhja-Euroopa heaoluriikide poole.

Saksamaa, Rootsi ja Taani hinnangul tuleks teha rohkem Türgi kaudu Euroopasse sisenevate põgenike tõkestamiseks, ütles Saksa siseministeeriumi kõrge ametnik.

«Meie probleemiks Euroopas on töötava süsteemi puudumine, eriti Türgi-Kreeka piiril,» lausus Saksa siseministeeriumi ametnik Ole Schröder.

Euroopa Liidu kava põgenike ümberpaigutamiseks Kreekast ja Itaaliast ei toimi ning kui ELi meetmed ebaõnnestuvad, siis jõuame liikmesriikide meetmeteni, ütles Schröder.

Brüsselis kohtusid kolmapäeval Saksa, Rootsi ja Taani kõrged migratsiooniametnikud. Kohtumine korraldati pärast Rootsi otsust hakata kontrollima Taanist tulevate inimeste isikut tõendavaid dokumente ning Taani otsust tugevdada kontrolle piiril Saksamaaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles